Младата актриса Силвия Петкова вече не е половинка на Калин Врачански, но въпреки това продължава да отговаря на въпроси за връзката си с него.

И преди, когато бяха заедно, и сега двамата си партнират на театрална сцена, а отношенията им са се запазили чисто приятелски.

Не ме дразни, че ме питат за него. Живяла съм с този човек, обичала съм го. Не съжалявам за нищо - с Калин сме в чудесни отношения, няма скандали, ревности. Нищо такова, даже напротив - работим чудесно.

Нямам приятел сега, добре ми е така, изчерпва темата тя. И подметва, че може би скоро нов игрален филм ще ги събере на снимачната площадка.

Врачански придоби популярност покрай ролята си на Камен в "Стъклен дом", а тя чак сега влиза в българските сериали.

Разказва, че са я канили да играе в 6 поредици, но отказвала или заради персонажа, който й предлагали, или заради неизгодните договори.

"Те са безкрайно обвързващи, все едно ставаш роб. Проблемът не е отсега, но най-накрая се намери някой да говори по този въпрос", обяснява тя.

Когато продуцентите от "Камера" се свързват с нея и я питат дали иска да играе учителката по литература Димитрова в "Революция Z: Секс, лъжи и музика", тя първо прочита характеристиката.

Досега е играла тийнейджърка, която иска да променя света, за да постигне мечтите си, и новата роля й допада.

"В този сериал е по-различно - успяхме да се споразумеем и за договора, а и образът ми е нещо ново, в което да ме видят. Колко пъти вече изиграх Хани от "Лов на дребни хищници", казва Силвия.

Филмът, за който тя говори, е и дебютът й на голям екран. В него Петкова си партнира с Христо Шопов, Мариан Вълев, Бойко Кръстанов.

Покрай сцените има няколко скока от високо, които избира да направи сама.

"Във филма не си личи какво имаше под мен - 8-метрова пропаст. Освен това с другата млада актриса Яна Титова изиграват и женски бой. Репетират го с професионалист, така че всяка да знае какви движения да прави. Боят на екрана си остава само в сцената, защото двете актриси са приятелки отдавна. Яна Титова е квестор на кандидатстудентския изпит на Петкова и й помага тогава.

В семейството на Силвия няма други актьори - баща й е треньор по плуване, дори заради него като малка тя е живяла 2 г. в Кипър, където той тренирал националния отбор на страната.

Майка й също се е занимавала със спорта. Само дядото на Петкова навремето искал да стане актьор, но щом неговата майка разбрала за желанието му, веднага го попарила с думите:

"Палячо в моето семейство? В никакъв случай няма да позволя това да стане."

Силвия влиза от първия път в НАТФИЗ и учи в класа на проф. Здравко Митков. Той я превръща в черната овца на класа.

Винаги преди края на семестъра преподавателят иска да я скъса на изпита, но тя не му се дава. Накрая й поверява главната роля в дипломния спектакъл на класа, а после я маха от него.

Силвия завършва академията с мюзикъла "Рент", който се играе на Бродуей от 17 г. "Поне се научих да пея", усмихва се актрисата.

Опитът от там явно върши добра работа, защото сега участва в мюзикъла "Скачай" в театър "София". Не гълта сурови яйца, преди да излезе на сцената, а няколко часа, преди да играе отива в театъра, разпява се и след неколкомесечните репетиции толкова добре е запомнила всяка нота, че рядко бърка в изпълненията си. Залата винаги е пълна, а сред публиката понякога е най-големият й почитател - майка й. "Аз съм малко пристрастна, но ти най-много ми хареса от всички", казва тя на Силвия след постановката. "А аз съм адски критична - все съм недоволна", казва самата актриса.