На 17-ти септември, сякаш като по поръчка за Деня на София, в Чешкия център (ул. „Г.С.Раковски” 100) от 20:30ч. радио фестивалът Alarma Punk Jazz на програма “Христо Ботев” ще посрещне инди-авангард-поп дуото Howling Owl, сформирано наскоро в Грьонинген, Холандия.

Накратко, това са Евия Вебере от Латвия (или „от страната на приказките“, ако се осланяме на официалната биография на дуото) и Лав Ковач от Войводина („избягал от нажежения асфалт на поствоенна Сърбия“, според същия източник).

Първото официално издание на двамата ще излезе наесен, но това далеч не е първата група, в която работят заедно. Преди Howling Owl са пост-джаз/ърбън/ретро рокендрол секстетът Phantasmagoria и квaртртът на Евия Вебере. Лав Ковач е твърде добре познат у нас като барабанист на формациите на гениалния си баща Борис Ковач Ritual Nova и La Campanella, а на Запад – в същата роля в психеделик-джаз квартета Kuhn Fu. Музиката на Howling Owl e интересна конфигурация от жанрове, инструменти, творчески решения и неочаквани завои, нещо като нойз, нещо като скандинавски поп, нещо като електро-пънк… и дори да не е „изобщо като нищо на света“, е продукт на онази естествена сплав между професионализъм и детско любопитство, която все по-рядко срещаме днес у новите групи.



Непосредствено преди Howing Owl да излязат на сцената на Чешкия център, се гответе за уникална среща с Crocs In Tears - пост-екологичния индъстриъл/ембиънт проект на Веселин Тенев (познат на едни от „Мъртви поети“, а на други – от предаванията си по програма „Христо Ботев“ от близкото минало). Проектът е роден от другата страна на Атлантическия океан и концептуално ни води „отвъд екологията“. Някои пиеси звучат като спомен от датска психиатрична клиника от началото на ХХ век, други – като 29 000 гумени патенца, изсипани от аварирал китайски танкер в океана, трети – като отглас от антиутопията на Айова сити… Общото е, че всички те по един или друг начин действат като „рибено масло за вашата душа”. Всъщност творчеството на Crocs In Tears е доста разнообразно, а в Чешкия център очаквайте и доволно количество музиканти на живо, които ще пресъздадат различни пиеси на проекта в невиждана до момента светлина.

Билети в „Дюкян Меломан”, Ticketplus и Eventim:
10 лв (предварителна продажба)
15 лв на входа на Чешкия център преди концерта

В същата седмица Alarma Punk Jazz има още две апетитни събития:

1) Концерт на японския авангардист Йошио Мачида във Второ Студио на БНР на 14 септември (съвместно със Сдружение „Наш Свят”)

2) Концерт на Dayin (BG), Skittish Arm (USA) & Raeppen (UK) в Чешкия център на 18 септември (съвместно с Amek Collective)



СНИМКИ на HOWLING OWL: Igor Izo