Германската руса перла Клаудия Шифър е в центъра на скандал за расова нетърпимост към чернокожите хора, съобщи в. “Дейли мейл”.

Преди две години по време на рекламна фотосесия за световноизвестната френска винарска марка “Дом Периньон” Шифър се появи с прическа а ла Анджела Дейвис и с черен цвят на кожата. Снимките са правени от един от законодателите в света на модата и рекламата - Карл Лагерфелд.

Проблемът дойде след като “библията” за постижения във фотографията - “Щерн фотографи”, използва именно мургавия лик на Клаудия Шифър, за да отбележи 60-годишнината от излизането си.

В центъра на скандала стои Шевел Рюле, редакторка по модните въпроси на сп. “Прайд”. Според нейните думи недостатъчно цветнокожи красавици присъстват като изображения по страниците на модните издания. И решението било откривано от издатели по целия свят, които подменяли с бели красавици тъмнокожи моделки.

Говорители на немската хубавица контрираха обвиненията с доводите, че фотосесията е целяла да представи манекенката в най-различна светлина и в измислени сюжети. В никакъв случай кадрите не са имали за цел да пренебрегват тъмнокожите тигрици, които шестват по модния подиум. “Коментарите по снимките са извадени от контекста. Кадрите просто показват фантазии.” “Това са едни от любимите фотографии на Карл Лагерфелд. И в никакъв случай не са обидни.”