Портрет на топизмамничката Ружа Игнатова се подреди до този на покойния вече крал на Тайланд Пумипон Адулядет. Двете творби са дело на изключително популярния в страната си и скъпо платен художник Китинун Виджитпун, чичо творби се продават на търгове за състоятелни купувачи. Те се провеждат в най-тузарските курорти в Тайланд, а клиентите пристигат за наддаването от всички краища на света.

Художникът публикува в страницата си в социалните мрежи моменти от работата си по двете най-нови платна. На кадрите се вижда как той нанася последни щрихи по-платната. Очакванията са изображението с ликът на Пумипон Адулядет (снимка в галерията) да бъде откупен от кралското семейство. Идеята била търгът да се проведе през 2020 година, но художникът прекарва много тежко инфекцията от коронавирус и това забавя завършването на картините.



От коментари на местните изкуствоведи и тайландски историци става ясно, че подреждането на лика на Ружа до този на авторитетния техен монархии едва ли не е приравняване по-значимост за световното развитие на двата образа от портретите. Починалият преди пет години крал е най дълго управлявалия монарх в света към момента на смъртта си през 2016. Поданиците му го приемат като божество. Освен това кралят се задържат 70 години на трона, като през това време в страната имало няколко преврата и над 40 министър-председатели. Форбс го определя като един от най-богатите хора в света.



На фона на впечатляващата биография на Рама IX, нареждането до него на търсенето от Интерпол криптоизмамничка Ружа изглежда доста странно. Според разследването на ФБР финансовата пирамида на Игнатово е пуснала пипала и в Тайланд. Там хиляди мечтатели за бързи печалби са се хванали на въдицата на измамничката и са инвестирали пари в пирамидата one coin. От техни постове в групите за търговия с измамната криптовалута се разбира, че хората още чака дивиденти и боготворят Ружа, която изчезна безследно преди четири години, пише „България Днес“.