Скарлет Йохансон изпревари Ким Кардашиян в класацията за идеална фигура, защото тялото й е най-близо до златното сечение на древните гърци, съобщи в. "Дейли мейл".

Коефициентът на Скарлет Йохансон е 1,560, а златното сечение на древните гърци е 1,618, посочва БТА. Някои звезди са с по-висок коефициент, но Скарлет Йохансон е най-близо до божествената пропорция.

Ким Кардашиян е втората по съвършенство с коефициент 1,558, а Хелън Мирън - трета с 1,546. Жените с по-пищни фигури се представят по-добре в класацията. По-атлетичните Камерън Диас и Ел Макферсън са на осмо и девето място.



Древните гърци са прилагали златното сечение към всичко в стремежа си към съвършенството.

При Скарлет Йохансон съотношението между бюст, талия и ханш е 96,4 процента от златното сечение, което от хилядолетия е признато за идеал за красота. Учените са прилагали златното сечение към чертите на лицето, но досега не са го правили за фигури.



Сегашната класация е поръчана от марката за бельо "Блубела". На четвърто място в класацията е Мерилин Монро с коефициент 1,718, който е 94 процента от златния. Пета е Рита Ора, шеста Кели Брук, седма - Кейти Пери. Салма Хайек е десета с коефициент 1,838, който е 88 процента от златното сечение. "Не е необходимо да си кожа и кости като модел, за да си красива" - каза основателката на компанията "Блубела" Емили Бендъл.