Емилия и Николай Скерлев са на мнение, че все още не е дошло времето, когато музикални проекти от попфолка да пробият извън пределите на страната ни.

Двамата споделиха в "Открит микрофон" своите наблюдения и съпоставиха начина на работа у нас, с този на големия международен пазар, пише signal.bg.

На въпрос дали могат да се съизмерват нашите клипове с европейските и световните, Скерлев заяви: "Аз не бих казал", а Емилия отсече: "Откъм красота - да, откъм финанси - не".

Топ режисьорът обърна внимание: "Да, наистина красиви изпълнителки имаме, хубави визии правим, най-вече техниката ни е много сериозна", но на този етап има неща, които ни липсват: "Първо талантът на всички в екипа, на всички!" - заяви той.

"Ние сме на по-ниско ниво тук. Няма как, смешно е да се сравняваме. Ние тук - и Ники, и всички негови колеги, правим от нищо нещо, трудни условия, никаква възвращаемост" - обясни фолк звездата, а режисьорът, който вече 15 години работи за най-комерсиалния жанр, подчерта: "Трудни са условията, пазарът ни е малък, много малък. Дай, Боже, да стъпим на европейската сцена".

Двамата обаче са наясно, че това е непосилна задача засега, а и никой не прави никакви опити да се променят нещата. Причините според Емилия:

"Пътеката някъде е скъсана. Не смятам, че сме по-некадърни. Ето мен с Ави, ще ни пускат в Израел и във Виена и какво от това? Нашият мениджмънт - българският, хората, които се занимават с външния пазар, ето тук нещо ни куца. Не е въпросът, че мен ще ме пуснат или Андреа, колко я пускат и какво от това. Дайте да видим къде е последствието?! Аз не съм видяла къде е ползата. Ето във футбола явно има добра пътека направена, а в музиката все още за толкова години - няма. Аз съм чувала за много българки, които са пускани и по MTV , но някакво по-дългосрочно развитие - като албум, концерт, да бъде включена някъде в някакъв проект, не съм чувала за такова нещо. Това, че са ги пуснали е ок - и Андреа много направи, и Десислава колко пъти и тя пробва... Досега никой не съм чула да дойде и да каже: "Ей, българи, ето това постигнах" - записи или на една сцена със световно известен изпълнител, мащабен проект. Няма! Не съм аз човекът, не искам да говоря неща, които не разбирам, а и не е моя работа, но някъде явно пътят е скъсан".

"Всичко става с агенции. Може би няма такава агенция, която да изнесе нашата музика, нашите продукти в чужбина. Това е много важно! Те сами не могат да изнесат нещата, въпреки че в момента Youtube е залят с наша продукция" - допълни Скерлев.

Хитовата певица е убедена в потенциала на творческите екипи, но е категорична, че първо трябва и у нас да има хора, които да са добри мениджъри и да имат интерес да покажат български музикални продукти на световната сцена.

"Може ли утвърден изпълнител да иде да се предлага сам? Това е несериозно! Има си агенции и хора, които наистина разбират какво правят, къде трябва да се отиде, какво трябва да се предложи като продукт, какви изисквания имат - клипът какъв да е, песента с какво звучене да е. Аз не мисля, че няма автори, режисьори, сценаристи, които да не могат да направят проект на европейско ниво" - каза тя.