След края на филмовата сага „Здрач“, която постави ред боксофис рекорди, напълно очаквано идва екранизацията на следващия роман на Стефани Майър.

Написан за по-зряла аудитория, той е концептуален фантастичен трилър, в който мирът има твърде висока цена, а съдбата на човечеството е почти решена.

Поради изключителния успех на романа и в България, издателство „Сиела“ планира повторно издание непосредствено преди кино премиерата.

„Скитница“ е история за любов и саможертва в нов, футуристичен свят, в който на карта е заложена съдбата на човечеството. Планетата Земя е превзета от миролюбиви извънземни, известни като “душите“.

Повечето индивиди от човешката раса са станали приемници на „душите“ – овладени са умовете им, но телата им са оставени непокътнати.

Мелани е член на малка група човеци, които оказват съпротива на нашествениците, но е заловена от Търсачката - миротворец, подготвен да защитава новата раса от последните останали човеци. Въпреки отчаяната борба на Мелани, в тялото й е хирургично имплантирана “душа“ на име Скитница.

Скитница е предупредена за предизвикателствата на живота в тялото на човек. Тя знае за завладяващите чувства, за страстите и твърде ярките спомени, но има една трудност, която не е очаквала: предишната обитателка на тялото не иска да се откаже да притежава ума си.

Търсачката подтиква Скитница да извлича информация от паметта на Мелани, за да научи местонахождението на човеците ренегати. Сред тях са любимият на Мелани Джаред, 11-годишният й брат Джейми, чичо й Джеб, както и Иън , мъжът, когото Скитницата е предопределена да обича.

Със силната си воля Мелани успява да убеди съпротивляващата се Скитница да бъде неин съюзник в опасно издирване, целта на което е да спасят семейството и мъжете, които двете обикват.

Начело на амбициозната екранизация  е Андрю Никол, познат като сценарист и режисьор на „Господари на войната“, номинирания за „Оскар“ „Гатака“ и други фантастични продукции като „Симон“ и скорошния кинохит „Дилъри на време“. В „Скитница“ той е режисьор и съсценарист.

Двойнствената роля на Мелани Страйдър / Скитницата е поверена на младата ирландска актриса Сирша Ронан. След като още 14-годишна получава първата си номинация „Оскар“ за „Изкупление“, тя продължава да впечатлява и критиците, и публиката с изпълненията си в „Очи от рая“ (номинация „БАФТА“) и „Хана“ (номинирана за „Изборът на критиците“).

Главните мъжки роли – на Джаред и Иън – са възложени съответно на Макс Айрънс (“Червената шапчица“, “Дориан Грей“, предстоящия “Вивалди“) и Джейк Абъл (“Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Похитителят на мълнии“, “Аз съм номер 4“, “Очи от рая“, предстоящия “Пърси Джаксън и боговете на Олимп: Морето на чудовищата“). Немската актриса Даян Крюгер, позната от „Национално съкровище“, „Гадни копилета“ и „Без име“, играе Търсачката. В останалите роли са Уилям Хърт (“Сред дивата природа“, “Тъмно минало“, “Невероятният Хълк“), Чандлър Кантърбъри (“Пророчеството“, “Живот назаем“, “Странният случай с Бенджамин Бътън“, предстоящия “Когато ангелите запеят“), Франсес Фишър (“Титаник“) и Бойд Холбрук (“Милк“, “Голямата К“, предстоящия “Лятото на Монти Уайлдхорн“).

Официалната премиера на филма „Скитница“ е на 5 април 2013 г., а най-нетърпеливите фенове ще могат да го видят предпремиерно още от 29 март. Новото издание на романа ще бъде на книжния пазар в края на месец март.