Слави Трифонов е прехвърлил луксозната си къща в столичния квартал Драгалевци на името на своя фирма, показа проверка на "България Днес".

С врътката имотът вече придобива статут на офис или административна сграда, което не пречи на тв водещия да продължи да живее там. Макар и масова практика, подобно съвместяване е абсолютно забранено и дори може да стане повод за повдигане на обвинение срещу Трифонов, твърдят експерти.

Врътката стана повод преди няколко години данъчните да проведат прословутата акция "Хеликоптер".

При нея от въздуха бяха заснети стотици баровски имения в цялата страна. Последвалата проверка показа, че повечето са декларирани като офиси на фирми, а не собственост на физически лица.

Това позволява на богаташите да отчитат неправомерно сметките си за ток, вода и поддръжка като разходи на фирмите, с което се стопява дължимият данък печалба към държавата. Друга хватка пък позволявала при самото строителство да се източи ДДС.

Укриването на данъци чрез деклариране на къща от собственика като офис сграда е престъпление, обясниха юристите на данъчните. Всеки, засечен да го прави, рискува до 8 години затвор и конфискация на имуществото. Въпреки шумотевицата около проведената преди пет години акция "Хеликоптер" и до ден днешен няма повдигнато обвинение срещу нито един от десетките уличени олигарси и бандити.

Липсата на реакция вероятно става повод от схемата да се възползва и Слави Трифонов, коментират брокери. Дългия стартира схемата с къщата си през лятото на 2014 г. с регистрацията на поредната си фирма "Ермитаж Есте". Тя е създадена на 16 юли. Вместо пари в брой водещият решава да апортира в капитала и баровския си палат в квартал Драгалевци.
Луксозният палат на Слави е собственост на фирмата му.



Лъскавата къща с вид на прогимназия бе купена от Трифонов няколко месеца по-рано, за да свие любовно гнездо с тогавашната си приятелка Мартина Огнянова. Според слуховете балерината от „Шоуто на Слави“ лично избира обзавеждането, струващо стотици хиляди левове. Част от разходите са направени след създаването на фирмата, което позволява да се впишат като неин разход. Дали в действителност е станало, знаят единствено данъчните.

За да бъде завършена регистрацията на "Ермитаж Есте", се налага оценка на къщата. Експерти от специална комисия се произнасят, че палатът струва 1,6 милиона. Същата сума става капитал на фирмата. От документите стават ясни и параметрите на самия палат.

В оценката е посочено, че къщата има пет етажа със застроена площ от почти 1300 квадратни метра. На подземните две нива са разположени покрит басейн, фитнес зала, котелно помещение, гараж и две стаи с баня и тоалетна за прислугата. От гаража започва асансьор, който води до покоите на Слави.

Според плана първият от етажите, отредени за Слави, е предназначен за евентуални гости. Те могат да се разположат в две просторни спални, към които има и просторен дрешник. На втория е просторният хол, позволяващ да се дават изискани приеми, и кухня, където прислугата да готви за гостите. На последния етаж е разположена спалнята на собственика и прилежащите й помещения. Отделна стълба води към просторния покрив-тераса.

От описанието на луксозния палат ясно личи, че става дума за къща за живеене, а не офис. Това не обаче не е проблем къщата да бъде прехвърлена на името на фирма "Ермитаж Есте“. Това от своя страна позволява всички сметки за ток, вода, отопление на закрития басейн, заплати на прислуга и охрана да се обявяват като разходи на "Ермитаж Есте". Тъй като самото дружество не развива някаква сериозна дейност, то винаги ще е на минус и съответно няма как да плаща дължимите данъци на държавата, прогнозират финансисти.