След близо 50-годишно прекъсване рокаджиите от Блек Сабат отново оглавиха британските музикални класации с дългоочаквания им нов албум.

Дискът, наречен "13", излиза днес и подобрява рекорда за най-дълга пауза между два албума номер едно, издадени от британски артист. Блек Сабат оглавиха за първи път класацията за албуми във Великобритания през септември 1970 г. с втория си диск Paranoid.

43-годишното прекъсване подобрява рекорда на Род Стюарт, който чака 34 години за нов албум номер едно между Volume 1 на най-големите му хитове и Time, които бяха номер едно във Великобритания съответно през 1979 г. и тази година.

"Род е като нас, ние имаме нещо, което другите хора не притежават. Хора като Род, Елтън Джон и като нас имат нещо различно. Ние си разбираме от занаята", заяви фронтменът на бандата Ози Озбърн. Той допълни, че групата вероятно ще издаде още един албум.

"Не искам да обещавам нищо на никого. Отне ни достатъчно много време да направим този албум и не можем да чакаме още 43 години, за да имаме още един албум номер едно. Ако не ни се удаде да издадем още един албум, мога да съм спокоен, като знам, че си свършихме добре работата с "13", каза още Озбърн.

В новия албум на Блек Сабат за първи път от 35 години насам участват първоначалните членове на групата Ози Озбърн, Тони Айоми и Гийзър Бътлър. Бандата успя да завърши албума, въпреки че китаристът Айоми се лекуваше от рак по време на записите.

Блек Сабат планират турне във Великобритания през декември, включително и в родния си град Бирмингам, пише БГНЕС.