Навремето фолк певицата Лияна 9 години се е занимавала с класическа китара, а на 12 г. записва първия си албум с авторски песни на Димитър Пенев.

“Може би с китарата щях да успея да се реализирам навън, защото имах различна техника. А и когато жена свири фламенко, е много атрактивно”, казва Лияна, чието истинско име е Лиляна Попова.

По това време не си е представяла, че някога ще пее фолк, нещо повече - в детските си години е вманиачена на тема политика. Сега е сред най-популярните имена в музикалния жанр.

Преди около четири месеца Лияна сложи край на 12-годишната си връзка с Махмуд, бащата на дъщеря й Дениз.

*Лияна с дъщеря си Дениз

Без скандали, без драми и нервни сривове,  решили го заедно и сега поддържат нормални отношения, свързани изцяло с 10-годишното момиченце. За любовта им се знае почти всичко, във времето се носят всякакви истории, които певицата не се притеснява да признае или опровергае. Той е кюрд, в момента живее в Истанбул, Лияна започва живота си наново, а Махмуд остава в миналото.

Различната им религия е най-малкият фактор, повлиял за разрива между двамата. “Имахме много странна и луда връзка. За цялото това време ни се събират само няколко месеца, в които наистина сме били заедно. Той отново живее в Истанбул и вече е с друг манталитет. Средата го промени. Вижданията ни за живота се различават коренно. Така че понякога не е нужно да се случи нещо кой знае какво, за да се разделят двама души”, обяснява Лияна.

*С Махмуд

Запознават се в столично заведение с хаус музика, в което отишли да се забавляват. Махмуд е срамежлив и много различен от българските мъже, за които изпълнителката казва, че сякаш са направени по калъп - говорят и вършат абсолютно едни и същи неща. Впечатлена е, че той е изключително принципен и честолюбив. Още първия месец след началото на връзката им те заживяват заедно, а на втория Махмуд иска да имат дете. Осем месеца по-късно обаче кюрдът попада в затвора с обвинение за трафик на наркотици, а певицата се затваря да го чака вкъщи бременна.

“Реших да му покажа, че едно българско момиче може да му роди дете, да стои вкъщи да го чака и той да не чуе нищо лошо за нея. Да знае, че има семейство, заради което има смисъл да се бори”, припомня си Лияна.

Твърди за себе си, че винаги се захваща с невъзможни каузи и като един съвременен Дон Кихот се бори с вятърни мелници. Независимо какво й коства, се стреми да покаже, че доброто и любовта ще победят.

Докато Махмуд е зад решетките в Свиленград, 21-годишното бременно момиче пътува три пъти седмично дотам, за да го посещава. Не пропуска свижданията и когато го местят в София. Независимо, че е до него в най-трудния му период, Лияна отказва да заживеят заедно, след като той успява да се прибере в Турция. Махмуд е от много богато семейство и би могъл да й осигури живот на принцеса.

“Не мога да оставя семейството си тук, да се разделя с улиците с дупките. Там нямам среда, а и те живеят в по-затворено общество”, разказва красивата изпълнителка. Получавала е предложения да прави кариера и в Истанбул, но дори това не я е изкушило да се премести в южната ни съседка.

Двамата вече са се разделяли един път и тогава Лияна има шумно дискутирана връзка с футболиста Благой Георгиев.

“Това е в миналото и не искам да говоря за него. След това Махмуд поиска да се съберем отново. Но едно въженце скъса ли се, възелът, който се появява, винаги спъва, докато не доведе до сгромолясване”, разсъждава певицата.

В опита си да закрепи връзката Махмуд заедно с дъщеря им Дениз подарява красив годежен пръстен с три диаманта. Годежът трае няколко месеца, но и сега Лияна носи бижуто на ръката си. Приема го като спомен от един хубав период от миналото си.

Лияна твърди, че е изживяла истински катарзис и започва живота си отначало. Раздялата е последвана от много тежък период за нея в здравословно отношение. Заради възпаление на венците, което дава големи усложнения,  правят няколко операции и месец и половина тя е в болница и лежи вкъщи.

“Дениз ми даваше сили да се боря, защото аз съм й и майка, и баща”, казва Лияна. От малко повече от месец излиза навън и вече ходи по участия, но все още гледа да не се претоварва.

През целия период до нея е семейството й, с което са много близки. Цялата й фамилия, включително и певецът Константин, с когото са братовчеди, живее в обща кооперация, строена от прадядо й в центъра на столицата. Независимо че имат отделни апартаменти, почти непрекъснато са заедно като едно голямо италианско семейство, както обяснява Лияна.

Голяма част от местата на тяхната улица са били собственост на рода им, но апетитните имоти са разпродадени преди години, като е обявено, че нямат живи наследници. Семейството се опитва да си върне собствеността, но засега няма особени успехи.

*Лияна заедно с 6-години по-малката си сестра и дъщеря си

Лияна не е съвсем сигурна, дали е шесто или седмо поколение софиянка.

“Моят прапрадядо е отворил едно от първите казина и е било в Боровец. Дядо ми Константин, на когото е кръстен братовчед ми Коцето, е главен проектант на водноелектрическата централа на язовир “Искър” и председател на стенографите в България”, разяснява певицата. Семейството  има и родствена връзка с Елин Пелин.

Музикалната си дарба Лияна наследява от баща си, който е машинен инженер и научен сътрудник, но истинската му страст е именно музиката.

“Изключително талантлив е, но никога не се е стремял към комерсиалното. Не иска да бъде под светлините на прожекторите, предпочита да е в сянка. Музиката му е много красива, писал е такава за филм за Ванга. Коцето изпя негова песен, която включиха в световна компилация на “Уорнър”, хвали го Лияна.

Самата тя също се изявява като автор. Пише текстовете на песните си, а докато свири на китара, прави и много композиции, но е твърде притеснителна, за да ги покаже на някой друг.

Напук на кризата, изпълнителката е доволна, че последната година е една от най-силните в кариерата й. Преди няколко месеца песента и “Изневяра”, която е по-скоро с поп звучене, влезе в топ 50 в Русия. Нейни парчета са включени и в над 50 тамошни компилации, така че няма да е изненада, ако скоро Лияна се качи на руската музикална сцена.