От близо 2 седмици в Интернет се разпространява слух, според който сайтът на социалната мрежа Facebook ще бъде закрит на 15 март.

Като причина се изтъква "прекалено големия стрес", който управлението на социалната мрежа създава за нейния създател Марк Зукърбърг, пише dnevnik.bg.

Още на 9 януари едноименната компания, която е собственик на Facebook, обяви, че информацията за закриването на социалната мрежа е лъжа.

Въпреки това въпросният слух продължава да се разпространява със светкавична скорост в блогове, Интернет форуми и сред самите потребители на Facebook.

Слухът не подмина и България - във Facebook могат да се намерят групи на български против закриването на социалната мрежа.

Темата се разисква и в Интернет форумите, където част от потребителите я определят като откровена измислица, а други я приемат за достоверна.

Оказа се, че първоизточник на информацията за закриването на Facebook е таблоидното издание Weekly World News.

То публикува материал, в който дори цитира Марк Зукърбърг:

"Facebook излезе извън контрол, а стресът от управлението на компанията разруши живота ми. Трябва да сложа край на тази лудост", са думите на Зукърбърг според Weekly World News.

От Facebook отрекоха достоверността на написаното и отговориха с шеговит тон чрез съобщение в сайта на социалната мрежа:

"Още не сме получили известието, че закриваме компанията, така че ще продължим да си работим. Никъде няма да ходим, едва сега започваме", казват от Facebook.

Бърз преглед на заглавията в Weekly World News показва, че изданието публикува информация със съмнителна достоверност и сатирична насоченост.

Сред заглавията, които можете да прочетете в Weekly World News, са например "Извънземни атакуват земята през 2011 г." и "Майкъл Джексън инсценирал смъртта си?".

Любопитно е да се отбележи, че въпреки репутацията на Weekly World News публикуваният за Facebook слух получи голямо отразяване сред самите потребители.

Според статистиката на Weekly World News материалът за закриването на социална мрежа е най-четеният - с повече от 13 хил. коментара.

За сравнение - вторият най-популярен материал на сайта на Weekly World News има под 700 коментара. Той е с типично жълта насоченост и е озаглавен "Меган Фокс е мъж?".

Анализатори коментират, че шегата на Weekly World News вероятно няма да има никакви съществени последствия за Facebook като компания.

Въпреки това популярността, на която се радва слухът, показва колко лесно потребителите могат да бъдат подведени с невярна информация, посочват експертите.

Вижте видео: