БНТ успешно приключи преговорите с Националния филмов борд на Канада и откупи правата за телевизионно и интернет разпространение на територията на България на „Сляпата Вайша“.

Екранизираният разказ, в който са въвлечени трима талантливи български творци - визуалният артист Тео Ушев, писателят Георги Господинов и музикантът Никола Груев, е сред 5-те номинирани късометражни анимации за наградата „Оскар“ на Американската филмова академия.

Родните зрители ще могат да гледат „Сляпата Вайша“ на 26 февруари – деня, когато световният кино елит ще се събере в Лос Анджелис за 89-ата церемония по връчването на най-престижните филмови отличия. Лентата ще се завърти в праймтайма на БНТ1 – от 20.45 ч., веднага след централната емисия „По света и у нас“.

В комуникацията с Националния филмов борд на Канада установихме какъв авторитет е натрупал Тео Ушев с работата си, което превърна преговорите по-скоро в процес на споделяне на взаимните очаквания за успех на филма в трудната битка за „Оскар“, отколкото в сделка за комерсиален продукт. Канадците ни накараха да чувстваме, че сме в един отбор – този на Тео Ушев“, заяви програмният директор на БНТ1 Севда Шишманова.

Преводът на „Сляпата Вайша“ и адаптацията на текста на български език БНТ ще консултира с автора на едноименния разказ, който е в основата на филма - Георги Господинов.

„Радвам се, че Сляпата Вайша най-сетне ще проговори на български, езикът - на който е написана историята, с гласа зад кадър на Теодора Духовникова. Ще се включа в адаптацията на българската версия, по оригиналния текст на разказа, който вече звучи във френската, английската, немската и други версии по света“, коментира писателят.