Кратката анимация „Сляпата Вайша“ на българина Теодор Ушев се окичи с нова престижно отличие – филмчето по разказа на Георги Господинов стана първи подгласник на победителя и получи втора награда от селекцията Top Ten за късометражно кино на Международния фестивал в Торонто, където се е състезавал с кратки творби от различни жанрове.

“На края на фестивалната си кариера нашата Вайша получи може би най-важната си награда. За пръв път Асоциацията на акредитираните в Холивуд журналисти (същата, която раздава наградите “Златен глобус”) реши да награди двата най-добри филма от селекцията Top Ten на фестивала в Торонто. Вайша получи втора награда! Наградата е още по-ценна, защото е получена в конкуренция с игрални и документални филми. Стипендията и менторството ще отидат директно в следващия ми филм!”, написа Тео Ушев в своята страница във Фейсбук.

Асоциацията на акредитираните чуждестранни журналисти в Холивуд е поставила на първо място в Торонтo късометражния игрален филм на Лий Филиповски Fluffy („Пухчо“), смешна и трогателна хроника на последните часове у дома на сръбско семейство, което се готви да емигрира в Канада, видени през погледа на едно голямо плюшено мече. Goldenglobes.com определя подгласника „Сляпата Вайша“ като „анимационна басня, осъществена с рисувална техника, която се вписва в разказваческата фолклорна традиция на Източна Европа“.

Финансовото измерение на наградите е съответно $ 15 000 за първото място и $ 5000 за второто – номинираният за „Оскар“ филм на българина, работещ в Канада. Тео Ушев навярно има намерение да вложи 4-цифрената сума в игралния си дебют с анимирани елементи по романа на Владислав Тодоров „Пумпал“.

Проектът, който ще се реализира у нас, бе определен за субсидиране и от Националния филмов център, но авторите продължават да търсят за него и допълнително финансиране. Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд пък през последните 5 години е раздала над $ 100 000 за проекти на млади и дебютиращи кинотворци и за насърчаване на международното разбирателство чрез филмовото изкуство, обяви в Торонто президентът на асоциацията Мехер Татна.