Творческият сезон за Смесения хор на БНР ще приключи с реализацията на амбициозен проект.

Повече от 60 хористи ще пеят и ще запишат „Всенощно бдение“ от Сергей Рахманинов на необичайно място. Това е Катедралният храм „Св. Александър Невски“ в столицата, благодарение на любезното разрешение на Светия Синод на Българската православна църква.

Проектът на „Музикална къща БНР“ ще отведе Сменения хор на радиото за първи път в храма „Св. Александър Невски“. По реализацията му се работи от началото на сезона, тъй като задачата е обемна, изключително подходяща за високо професионален състав, какъвто е хорът на БНР. Записите започват в събота и ще продължат пет дни.

Сергей Рахманинов написва произведението през 1915 г. и записът на Смесения хор съвпада със 100 г. от раждането на творбата. „Съвпадението на записа със 100-годишнината на „Всенощно бдение“ не беше специално търсено, но щастливо се случи – обясни диригентът на хора Драгомир Йосифов.

Много се радвам, че ни се дава шанс да запишем тази пиеса, която се изпълнява и записва твърде рядко, поради обема си – над час акапелно музициране, и поради трудността и големия състав, които е необходим за изпълнението. Към това трябва да добавим и чудесната възможност да върнем тази пиеса в нейния дом – храмовото пространство. Надявам се, че вдъхновението на всички изпълнители ще бъде повлияно от специалното място, в което ще работим. Не говоря само за благодатната акустика на храма, а за особената атмосфера на благоговение и на смирение, на духовна радост.“

„Би било прекрасно след реализирането на записа да участваме в служби със свещеници в храма“ – твърди маестро Йосифов. Пиесата „Всенощно бдение“ досега е изпълнявана в България от Хоровата капела „Светослав Обретенов“ под диригентството на проф. Георги Робев. Има техен запис на плоча и няколко изпълнения в зала „България“.

„Едно от последните неща, които моят учител проф. Васил Арнаудов направи като диригент бяха няколко незабравими изпълнения на „Всенощно бдение“ с неговия хор „Родина“ от Русе – разказва маестро Йосифов. - Случайно направените записи – от радиопредаване на радио „Франс Кюлтюр“ на концерта в катедралата „Сен Мартен ан Еме“ в Париж, бяха свещена реликва за нас, неговите студенти, знаехме наизуст всеки момент от тази изумителна интерпретация завещание на нашия Професор. Заради това този запис за мен е много особен момент в живота ми на музикант.

Гледал съм към това произведение като към паметник и далеч не съм допускал мисълта, че мога да го дирижирам. Но понякога обстоятелствата изпреварват боязънта. Надявам се – не прекомерно рано.“

През есента новият запис на Бдението в изпълнение на Смесения хор на БНР в храм „Св. Александър Невски“ ще бъде издаден на диск.