Шест разказа на Георги Господинов ще оживеят на екрана до края на годината.

Снимките на филма “8 минути и 19 секунди“ започват след броени дни, а резултатът ще се види в ефира на БНТ.

По лентата, продуцирана от Владимир Люцканов, работят режисьорите Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Теодор Ушев, Любомир Младенов и Надежда Косева. Всеки от тях ще направи кратък филм по любимия си разказ, като общата продължителност на „8 минути и 19 секунди“ ще е около час.

„Продукцията е с малък бюджет. Ще влизат по-известните разкази, сред които „Обащиняване“, „Старецът и морето“, „Закъснелият дар“, разбира се „8 минути и 19 секунди“, който дава заглавието на целия филм. Между отделните части ще има свързващ елемент“, разказа специално за в. „Монитор“ Георги Господинов.

Преди да дойде филмовата премиера в края на годината, той ще се среща на живо с читателите си на други места. На 19 май вечерта ги кани на поезия в Клуба на архитектите в София, където лично ще чете стиховете от новата си книга „Там, където не сме“. Пропусналите премиерата могат да наваксат с автограф на 24 май – Господинов ще отбележи празника на книжовността на щанда на издателство „Жанет 45“ на Панаира на книгата в НДК.

В края на месеца авторът на романите „Физика на тъгата“ и „Естествен роман“ ще е в Скопие, за да получи наградата за балканска проза „Проз-Арт“. „Миналата година бях в този град за премиерата на „Физика на тъгата“. Македония заедно с Италия, Германия и САЩ е едно от местата, където приемат много топло моите книги“, казва Господинов.