Софи Маринова се потопи в басейна на хотела си в Баку вчера, след като предната вечер не успя да се класира за финала на Евровизия.

"Щастлива съм по свой начин и догодина пак ще се пробвам в конкурса", каза певицата.

"Малко съм тъжна, защото не споменаха нашата България и не отидохме на финал, но вече ми е мъчно за България. Честно казано, не мога да повярвам, че не се класирахме, защото ние всички много се постарахме. Изпях песента с много любов и усмивки, дадох всичко от себе си, радвам се, че бях на тази грандиозна сцена", обясни ромската изпълнителка веднага след края на втория полуфинал.

Състезанието в четвъртък вечерта беше 2 часа, след което бяха отворени линиите за гласуване. То продължи точно 15 минути. 50% от вота се определят от зрителите, а останалата част - от професионално жури. Специално построената зала "Кристал" в Баку, която наподобява операта в Сидни, посрещна 32 000 зрители, а шоуто събра над 152 милиона пред телевизорите.

10-те финалиста от 18-те държави участнички са Литва, Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Швеция, Македония, Норвегия, Естония, Малта и Турция.

От първия полуфинал бяха класирани още 10 държави - Исландия, Гърция, Албания, Румъния, Кипър, Дания, Русия, Унгария, Молдова и Ирландия.

По право на финала отиват Германия, Великобритания, Франция, Испания и Италия, както и държавата, победила предишната година - Азербайджан.

Залозите сред чуждите журналисти, отишли да отразяват Евровизия, и местните им колеги е, че Щвеция ще стане победителка.

Журналистите се събират всяка вечер в заведение, наречено "Евроклуб". Там идват и участниците в конкурса. Въртят се само песните от състезанието.

"Ясно си личи реакцията на всички, когато чуят някоя песен. Нашата не беше на нивото на много от европейските, които се класираха. Но имаме голяма нужда от това състезание, защото българските певци няма как да попаднат по друг начин на такава сцена", казва Драгомир Драганов от БНТ, който отразява българското участие там.

Друг възможен кандидат била и Турция, защото в Азербайджан всичко турско били на особена почит.

Българският екип заедно с Маринова се прибира на 28 май.