Тазгодишното пето поред издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура Sofia Design Week ще се проведе от 21 до 30 юни.

Темата на изданието е THE BALKAN DATE, чиято основна цел е да стартира дискусия за балканския дизайн, да стимулира творческия обмен между страните от Балканите и да съдейства за по-осезаемо присъствие на проектите от този регион на световната карта. 

В продължение на 10 дни Sofia Design Week „ще ни срещне на живо“ с новата вълна балкански дизайнери, които правят дизайн тук и сега, изненадващо интересен, различен и със собствен почерк.

На Балканите се срещат Запада и Изтока, комунизмът и капитализмът, стремежът към материалното и към духовното. В този противоречив и динамичен контекст израства ново поколение артисти със специфична чувствителност, които чрез дизайн формират части от пъзела на културната ни идентичност и успешно противодействат на глобалната тенденция за уеднаквяване на културните продукти.

Петото издание на Sofia Design Week ще представи именно тези прогресивни дизайн платформи и добри примери от региона.

И тази година Sofia Design Week отправя отворена покана за участие във фестивала към всички, които имат желание да покажат последните си идеи и разработки в областта на съвременния дизайн.

Темата е The Balkan Date, а форматът на авторските проекти са: дизайн обект, изложба, филм, книга, работилница или нещо друго свързано с дизайна и вдъхновено от темата. Селекцията ще бъде направена от творческия екип на фестивала и организаторите, а идеи се приемат до 15 февруари на opencall@edno.bg.

Творческият екип на Sofia Design Week 2013 е съставен от: Боряна Зафирова (мениджър на фестивала), Бояна Гяурова (програмен координатор) и кураторите Адриана Андреева Димитрова, Кирил Златков, Валентин Водев, Адел Закут, Десислава Панчева.

Автор на визуалната идентичност на Sofia Design Week 2013 е графичният дизайнер Ивайло Недков, който участва със самостоятелна изложба в рамките на предишното издание на фестивала. Негови помощници са копирайтърът Мария Милушева и екипът на студио Four Plus. Освен дизайнер, Ивайло е и графити артист, илюстратор и част от проекта Trash Lovers, благодарение на който боклуците по софийските улици получават нов живот.

Припомняме:

Sofia Design Week (21 - 30 Юни) е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Провежда се всяка година през юни месец в София. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика - изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита. 

Sofia Design Week се стреми да служи за платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Същевременно, целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.

Бързи факти:

Sofia Design Week се провежда за първи път през 2009г. Организира се от платформата за културни събития Едно. Сред лекторите, гостували във форума на фестивала до момента са: Константин Грчич, Матали Красе, Майкъл Мариот, Марк Чалмърс, Ерик Кеселс, Джи Лий, Марти Гиксе. През 2011 фестивалът събра 70 участника от 13 различни държави и 50 000 посетители на 60 локации с дизайн съдържание. Това трето издание на Sofia Design Week беше обявено за Събитие на годината на наградите Eventex Awards 2011.