На 9 март 2016 г. (сряда) от 19:00 ч. в Зала 6 на Националния дворец на културата (НДК) отново ще прозвучат класически музикални произведения, поднесени от камерен ансамбъл "Софийски солисти".

Този път ценителите на високото изкуство ще се насладят на виртуозното майсторство на пианиста Йовчо Крушев с гост-диригент Георги Патриков в камерния концерт “Класика и съвременност”.

В програмата са включени знакови музикални произведения:
Йозеф Хайдн - Дивертименто в ми бемол мажор
Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за пиано КW414
Дмитрий Шостакович - Камерна симфония

Билети вече се продават на касите на Билетен център-НДК.

ПОВЕЧЕ ЗА "СОФИЙСКИ СОЛИСТИ"
За своето вече половинвековно съществуване камерният ансамбъл „Софийски солисти” успява да създаде свой специфичен, индивидуален стил на интерпретация, но и си печели място в сърцата на милиони зрители и слушатели. Изкуството на „солистите” намира път към всеки – може би, защото по един неповторим начин съчетава високи художествени критерии и достъпност, многообразие на репертоара и неговото изискано поднасяне. Името на ансамбъла и неговият диригент Пламен Джуров са синоним на безупречен професионализъм, а всяка тяхна поява на сцената е белязана от атмосфера на празничност и неизменно се превръща в събитие.
Петдесет години ни делят от деня, в който група млади оркестранти от състава на оркестъра на Софийската опера решават да се съберат, за да свирят в струнен оркестър. Първата репетиция е през месец ноември 1961 г., а шест месеца по-късно с огромен успех е изнесен и първият концерт на музикантите, ръководени от младия тогава Михаил Ангелов. В последвалите години ансамбълът, който първоначално се нарича „Софийски камерен оркестър”, а по-късно е назован от своите основатели „Софийски солисти”, натрупва все повече опит и популярност, започва да пътува по света и да записва за известни грамофонни фирми. Преминал през вещото ръководство на диригентите Васил Казанджиев и Емил Табаков, от 1988 г. насам камерният ансамбъл „Софийски солисти” е ръководен неизменно от Пламен Джуров. Съставът на оркестъра, който наброява 13 души, и който през първите 16 години след създаването си изобщо не е бил променян, и досега е с много ограничено „текучество”. Всъщност, за 50-те години на своето съществуване действителните му членове са под 50 човека.
„Софийски солисти” е състав, който отдавна си е извоювал трайно място в културния живот на България. Невероятно обширният им репертоар – от 15 век до новонаписани произведения, яркото им сценично присъствие и ювелирното съвършенство на интерпретациите им ги правят любимци както на публиката, така и на критиката. Ансамбълът съчетава в едно традиции и новаторство, уважение към утвърдените авторитети и подчертан стремеж към подпомагане на младите таланти. „Софийски солисти” са работили с всички значими български музиканти – композитори, диригенти, солисти. Особено активна е тяхната творческа връзка с Марин Големинов – като композитор и диригент. И досега постоянен партньор на състава е Минчо Минчев. Но и редица млади музиканти имат първите си опити с оркестър именно със „солистите”. Ансамбълът многократно е правил интегрални изпълнения и записи на произведения от Бах, Моцарт, Барток, Веберн, Шостакович, Бритън и др. В същото време за него са написани и много от интересните български произведения (Владигеров, Л.Николов, Големинов, Казанджиев, Райчев, Табаков и др.), както и редица произведения от чужди автори. От 2009 г. по инициатива на „Софийски солисти” се провежда ежегоден международен конкурс по композиция. В неговите три издания досега са участвали над 140 композитори от повече от 30 страни.

Многобройните концерти, записи и участия в телевизионни и радиопредавания изчерпват само едната половина от напрегнатото ежедневие на ансамбъла. Другата принадлежи на концертните турнета, опасали като с невидима мрежа цялото земно кълбо. Изкуството на „солистите” е познато в целия свят, те са еднакво обичани и ценени както в Европа, така и в САЩ, Канада и Япония. В историята на състава има поредица турнета, в които музикантите за два месеца са изнесли около 40 концерта пред над 30000 слушатели – включително и околосветско турне – от Париж през САЩ и Канада, Хаваите, Русия и обратно в София. Със сигурност няма страна в северното полукълбо на планетата, в която „Софийски солисти” да не са свирили, и то многократно. Но където и да са по света, те винаги охотно се завръщат в родината, при своята любима българска публика. Защото именно взаимността между изпълнители и слушатели поражда онази магия, която остава да тлее в залата и след концертите на ансамбъла и кара публиката с нетърпение да очаква всяка негова следваща изява.