София Борисова е един от водещите български дизайнери. За втора поредна година тя облича претендентките в най-престижния конкурс за красота в страната – Мис България. При участието си в конкурса Мис Свят 2011 настоящата носителка на короната Ваня Пенева представи България именно с модели на София Борисова.

Какво е усещането да работиш в конкурс като Мис България?

Това е едно голямо предизвикателство и същевременно е огромно удоволствие за мен. Неповторимо е усещането да се срещнеш с претендентките, не само за да им вземеш размери, но и да поговорите какви рокли харесват, да видиш излъчването им. Денят на самия финал е моя много голяма тръпка. Да подбереш за всяко момиче кой тоалет би й стоял най-добре, да съобразиш цветовете с изискванията на конкурса – това е много труд. Хубаво е когато дисциплината при избора на тоалети от страна на момичетата е на първо място – тогава много лесно се работи с тях.

По-различен ли е подходът при изработката на моделите, в сравнение с подготовката на едно ревю, например?

Има голяма разлика при създаването на колекция за ревю и на тоалети за конкурс. Когато правя дадена колекция, аз работя по една основна тема – това са около 80 тоалета, които се изработват в продължение на пет месеца. Тук, при Мис България, роклите трябва да са готови за не повече от месец и половина. Това са общо 12 къси и 12 дълги рокли – значително по-малко като количество, но тук темите са четири, което означава, че всеки три тоалета трябва да са съобразени с дадената тема като цвят и силует. Ако в ревютата си имам възможност да покажа различни кройки и модели, то в конкурс като Мис България, където момичетата трябва да бъдат равнопоставени при представянето на своето излъчване, грация и сексапил, роклите са с почти един и същи силует, но с различни декорации.

Само красотата на определено момиче ли е определящо в конкурса?

Мисля, че красотата е от значение около 80% – трябва обаче излъчване и интелект. Много е важно дали кандидатките притежават някакъв талант, било то танци, спорт или нещо друго. От опит знам, че на световните конкурси се отделя голямо внимание именно на спорта. Демонстрирането на знания и умения също е от важно значение при оценяването.

Миналата година Ваня Пенева – Мис България 2011, беше облечена от Вас на конкурса Мис Свят? Как избрахте подходящите тоалети за Ваня?

С Ваня – моята красавица, както обичам да я наричам, се работи много лесно, защото ми се доверява напълно. За финала на Мис Свят й направих два тоалета – единия в екрю и сребро, другия в наситено тюркоазено зелено от копринен шифон. Ваня замина с общо 12 мои тоалета на конкурса в Лондон, като във всичките имаше много феерия и кристали.

Тази година финалите на Мис Свят ще бъдат в Китай, а миналата бяха в Лондон, това ще повлияе ли на избора ви на тоалети, в които бъдещата Мис България 2012 ще бъде облечена?

Определено ще повлияе. Ще се постарая роклята за финала да бъде много впечатляваща и много красива – знаете, че Китай е страната, в която се произвеждат много рокли. Първо обаче трябва да видя победителката и след това ще реша какъв цвят и модел ще избера. Вече имам някакви идеи, но нека да изчакаме да мине първо финалът на Мис България и тогава ще го мисля.

Разбрахме, че преди финала на Мис България 2012 на 28 април, ще подготвяте момичетата и за друго участие. Бихте ли ни казали повече за това?

Момичетата ще бъдат официални гости на бляскавото събитие ''Бизнес дама на годината'', на което е организатор моят приятел Евгени Минчев. На това събитие кандидатките ще бъдат облечени с 12 официални тоалета, изработени от мен.

Може ли да разкриете, дори малко, какви ще бъдат тоалетите на 12-те финалистки по време на гала-вечерта?

Ще ви разкрия съвсем малко, защото иначе няма да бъде интересно, а и самият конкурс има правила. В първият тур финалистките ще бъдат с много секси мини рокли, а на финала ще се появят с романтични дълги тоалета, подбрани в няколко теми. Работим усилено заедно със стилистката на конкурса, която е и моя много любима моделка и приятелка – Теди Велинова. На 28 април ще видите резултата.

Бихте ли сравнили тазгодишния конкурс с миналогодишния – като отношение на момичетата към облеклата, усещането им за обличане, като способност да представят вашите модели?

На този въпрос ще мога да ви отговоря категорично след големия финал. Всичко ще бъде различно от миналата година – декорите, сцената, роклите и, разбира се, самите момичета.

И последно, какво предстои пред вас в професионален план?

Очакват ме много предизвикателства. Ще чествам 20 години от създаването на Романтика Фешън. По този повод ми се иска да подготвя най-доброто модно шоу, което съм правила до сега. Предстои ми и едно участие на световен подиум, а лятото ще работя по една своя мечта от дълго време – ще направя колекция за бизнес дамите, за които дрес-кодът на работното място е изключително важен. Това ще бъде бизнес облекло с по-разчупени кройки във фешън стил. Освен това, ми предстоят няколко сватби на известни личности и, разбира се, жадуваната от мен почивка из Италия и Испания с нашия кемпер.