''София надмина и Валентино, и Лагерфелд!” Комплименти от този род засипаха Фейсбук страницата на родната дизайнерка София Борисова, която облича доста родни знаменитости.

Поводът за гръмките твърдения е рокля с пеперуден ефект, който родната специалистка по шев и кройка представя като новото си творение. Оказа се обаче, че този тоалет е създаден още преди десетилетие от родената в Тайван дизайнерка на сватбени и официални тоалети Лули Янг, пише "Монитор". Тя нарича модела си The Monarch и най-напред го ушива от хартия по повод тематичен конкурс, а на по-късен етап моделът прераства в уникална копринена рокля.

Ако за Лули Янг това е визитната й картичка във фешън индустрията и трудът й е оценен на стойност над 2000 долара, то изкопираният оригинал от носителката на “Златна игла” се предлага в шоурума й за същата цифра, само че в левове. Твърде вероятно е наглата кражба на нашенката да е просто скъпа реплика със сменен етикет.

Проверка установи, че пеперудената одежда се предлага в ателието на София и „Да, това е творение на г-жа Борисова!”, обясни по телефона служителка в бутика й. „Цената й е около 2000 лв.”, допълни още тя. В действителност обаче шармантният тоалет от коприна е създаден през 2005 г. от Лули Янг, а седем години по-късно същата дизайнерка, провокирана от първото си отроче, създава цяла колекция, наречена A Monarch’s Tale. ”Това беше първата рокля, която направих, и все още ми е любима”, разказва в интервю Янг.