Изложба събрана от 3 континента пристигна в София. Тя беше изложена вчера в „Радио Кафе“ на адрес бул. България 2 и ще остане там до 23 юни.

Уникалната колекция изобразява кампания на „ЛГБТ Пловдив“ - правозащитна организация на лесбийки гей мъже бисексуални и трансполови хора.

Посланието на кампанията е „Да оставим хомофобията извън игра!“. Различни хора застават зад идеята и чрез символичен акт на показването на червен и жълт картон ясно заявяват позицията си срещу омразата. Само за година двете картончета, преведени на над 15 езика, успяват да обиколят света и всичко това започва от града под тепетата.

Жълтият картон сигнализира да не подминаваме хомофобията, а червеният я вади от играта. Стотици хора от цял свят се включват в кампанията. Сред тях можем да видим и лицата на посланика на САЩ в България – Марси Рийс, Мария Илиева, Поли Генова, Явор Бахаров, Димо Алексиев, Чавдар Арсов, момчешка банда “Voice of Boys”, Иван Рохас, Ирене Рубио, Айсер Итуриага, Rosa Mei и др.

Освен внушителния брой участници е забележителен и броя места, които изложбата е посетила и предстои да види. Само в родния си Пловдив тя е била в 7 заведения и “Star Hotel”. Взема участие и в културната седмица на солунския гей прайд.

Сред предстоящите й спирки са Бургас, Варна, Русе, Пазарджик, Ловеч, Търговище, Велико Търново и др. Всяка локацията оставя и своя отпечатък върху нея - броя на фотосите се увеличава тъй като организаторите приканват всички посетили да станат преки участници в кампанията и си направят снимка. След като приключи своята обиколка изложбата ще бъде бъде подарена на първата ЛГБТ библиотека – музей в Аржентина „Оскар Ермес Бийордо“.

Началото на дългият път на едноименната изложба започна от Мол Пловдив на 17 май – международният ден за борба с хомофобията, когато заместник посланика на САЩ - Браян Далтън я откри лично заедно с партньора си Анандарупа. Това дава и началото на месец посветен на ЛГБТ общността за равноправие. На 17 юни Браян Далтън присъства отново в града под тепетата, за да закрие месеца, който завърши с 9 дневен гей филмов фестивал.

Събитията включени в прайд месеца са с подкрепата на Община Пловдив и под патронажа на Посолството на САЩ в България.