Депутатът от ВМРО Милен Михов отправи критики към учебниците по история за десети клас. Там фигурира името на чалгаджийката Софи Маринова, която е представена като "изпълнител, прославил страната ни по света". "Аз се сещам за имена като Николай Гяуров, за Теодисий Спасов, Борис Христов, но Софи Маринова ми избягва от съзнанието", призна Милен Михов от ВМРО.

Според воеводите има и доста други неясноти в учебниците. т ВМРО настояват резултатите от проверката на МОН на учебниците да стане публична и да се стигне до дебат, за изчистване на неяснотите, неточностите и манипулациите в тях. Михов призна, че постъпката на просветния министър Красимир Вълчев да върне учебниците по история за 10 клас за пренаписване, е нещо ново и в случая похвално.

"Дълго време ни убеждаваха, че държавата не може да контролира и да налага цензура върху учебното съдържание и че обучението трябва да създава компетентности и учителите и авторите на учебниците имат правото да формират. Заради това сега сме доволни и приветстване решението на решението на министъра“, каза Милен Михов. Според него именно тези учебници за 10 класа са най-важният елемент от обучението на младите хора по българска история.