Най-успешната ни оперна звезда в чужбина Соня Йончева се завръща за трета поредна година в кината у нас с „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк”.

Тази година ще я видим в ролята на Виолета в известната „Травиата” от Джузепе Верди. „Това е нейният спектакъл. Мис Йончева изпълни Виолета с неустоима виталност и чувственост”, пишат от The New York Times за изпълнението на пловдинчанката.

Сред акцентите в афиша на тазгодишното „Метрополитън опера: на живо от Ню Йорк” е и операта на Рихард Вагнер „Тристан и Изолда”, призната за едно от върховите постижения в репертоара му. Тя е вдъхновена от личната история на композитора и неговото увлечение по съпругата на собствения му финансов благодетел, а у нас ще можем да я гледаме на 8 октомври, когато ще бъде даден старт на програмата за сезон 2016-2017г. Форумът ще продължи до 13 май с общо 10 спектакъла, сред които 6 нови продукции.

Освен на харизматичното участие на Соня Йончева, ще се насладим още и на изпълненията на други култови имена от оперната сцена като Пласидо Доминго, Анна Нетребко и др.

Новите представления в сезона включват съвременната опера „Любов отдалече” на финландската композиторка Кая Саариахо и под режисурата на носителя на Европеската театрална награда – Робер Льопаж, както и класически заглавия в нови сценични версии като „Ромео и Жулиета” от Гуно със звездите Диана Дамрау и Виторио Григоло, „Русалка” от Дворжак с Кристине Ополайс и „Кавалерът на розата” от Щраус с Рене Флеминг и Елина Гаранча.