Един от най-успешните ни експорти на световната оперна сцена - Соня Йончева, грабна сърцата на публиката с участието си в постановката „Норма” в Кралската опера в Лондон.

„С красивия си глас тя определено оправда гласуваното й доверие за една от най-трудните женски партии в сферата на изкуството. Само заради нейното представяне си заслужава да изгледате целия спектакъл”, пишат от Financial Times. Сюжетът на „Норма” по Винченцо Белини се завърта около страданията на едноименната героиня, когато разбира, че съпругът й - римският проконсул Северио Полионе, е влюбен в млада жрица.

Ролята на Норма пловдинчанката получи през май, когато от нея се отказа хитовото сопрано Анна Нетребко под претекст, че гласът й се е развил в друга посока - нещо, което не са очаквали преди четири години при планирането на проекта с диригента Антонио Папано. За да се включи в спектакъла, Йончева бе освободена от Метрополитън опера за есенните представления на „Бохеми“, където блестеше като Мими.

Йончева пя за пръв път в „Ковънт гардън” през 2010 г., когато спечели „Опералия” - конкурса за млади таланти на Пласидо Доминго. Звездата й изгря по-силно от всякога в Ню Йорк през 2013 г., след като последователно замести титулярките в "Риголето", "Бохеми" и "Травиата". Миналия април тя гостува у нас и изпълни избрани арии със Софийската филхармония.