За феновете на деветдесетарския хип-хоп и модерния фънк, годината започва с неповторимо и вълнуващо събитие.

На 15 февруари (събота) SOUTHWICK ще завладеят сцената в голямата зала на club *MIXTAPE 5* като представят специален трибют на легендарния хип-хоп продуцент J Dillа.

За да отдадат почит на детройтската легенда, към тях ще се присъединят и Белослава, Спенс, Деси Андонова /Phuture Shock/, Michael Fleming, Jahmmi Youth, Kin Dread, Wah Tony и Mr. Brown Sugar.

Осем години след смъртта на J Dilla, част от най-талантливите български музиканти се събират заедно на една сцена, за да напомнят за творчеството и приноса му към развитието на музиката в световен мащаб. SOUTHWICK ще споделят техния поглед върху произведенията на Jay Dee, пречупен през призмата на бандата. Над 30 композиции ще прозвучат в аранжиментите на SOUTHWICK, измежду които и парчета на музикалния продуцент, писани за A Tribe Called Quest, Erykah Badu, Common, The Pharcyde и други.



Събитието е и с благотворителна цел – събраните средства от мърчъндайза на артистите, който ще се продава на място, ще отидат за американската фондация, основана от майката на артиста след смъртта му – J DILLA Foundation. Организацията помага на деца, които имат данни да се занимават с музика, но нямат възможност да си го позволят. Към благотворителната акция ще се включат и други артисти, които ще допринесат за каузата чрез изкуството си.

Кредото на J Dilla както в творчеството, така и в живота му е любовта и отдадеността към това, което обичаш и от което се нуждаеш. „Dilla was about love in many formats”, казва майка му Maureen Yancey.

James Yancey, познат като J Dilla, е американски музикален продуцент, който в средата на 90-те се появява на ъндърграунд хип-хоп сцената в Детройт. Определят го като един от най-влиятелните хип-хоп артисти в музикалната индустрия, заради работата му с A Tribe Called Quest, De La Soul, Busta Rhymes, Erykah Badu, Common, Madlib, Dwele, Mos Def, Bilal и много други. През 2006 г. докато е в болница, на 32-годишна възраст, Dilla довършва парчетата от последния си албум, издаден приживе – “Donuts”, който излиза само три дни преди смъртта му.