Спектакъл по текст на класика на българската литература Димитър Димов ще бъде първата премиера на Народния театър „Иван Вазов” за новата 2018 г. Репетициите за представлението „Виновният” с режисьор Юрий Дачев започнаха вчера, а премиерата ще бъде на 13 януари догодина.
Драматургичната версия и сценичната редакция са дело на Юрий Дачев, а в спектакъла участват Стоян Пепеланов, Илиана Коджабашева/Ева Данаилова, Христо Чешмеджиев, Виктория Колева, Павел Иванов и Емануела Шкодрева.
Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, а музиката – на Асен Аврамов.


„Виновният” е пиеса за доверието и лъжите в човешките отношения, за пластовете на миналото, които крие всеки от нас, за това, колко двойнствени можем да бъдем и към себе си, и към останалите... И когато балонът от заблуди се спука, кой е виновният?”, казва Дачев за спектакъла.
Текстът на Димитър Димов е писан през 1959 година, но темите в него са актуални и сега – и днес има неща, за които се говори под сурдинка, и днес сме изправени постоянно пред избори, от които зависи пътят ни, и днес неказаното е също толкова важно, колкото и казаното...
Спектакълът ще покани зрителите на едно пътуване и към себе си с очарованието на някогашния хайлайф на стара София, с дъх на любов и театралност, с истината, че всички сме склонни да казваме на другите единствено това, което не можем да скрием.