Месец Октомври е Месец на тренировката в SPORT DEPOT.

През този месец всяка седмица ще ви представяме по един спорт, който набира все по-голяма популярност у нас. Ще ви покажем какви са плюсовете, как влияе на организма и каква е гледната точка на инструкторите, които го водят.

Поставяме старта на месеца с тренировката спининг.

Ще ви запознаем и с инструкторите по спининг от студио SPIN GEAR - Генадий и Райна Никови. Тренировката с тях е пренасяне в друг свят - свят, в който няма невъзможни неща, в който няма начин да се откажеш и нищо не е толкова трудно, колкото изглежда. Спуснати завеси..силна музика с ясно изразен бийт…диско топка и пренасяне в друга реалност – така започва тяхната тренировка по спининг.

Aко разполагате с ограничено време и желаете да го оползотворите максимално, търсите оптимален резултат по отношение на отслабване, оформяне на бедра, седалище и корем и повишаване на общия тонус и физическа издръжливост, имате проблеми със ставите или гръбначния стълб, но същевременно държите да сте в добра форма, то тренировъчната програма SPINNING е точно за Вас.

Мотото на SPINNING е KEEP IT SIMPLE (Не Усложнявай Нещата). Това е тренировка за тялото и духа, в която всяко нещо е добре измислено, без ненужни, застрашаващи здравето упражнения и не на последно място – минава ужасно бързо! От вас се иска само присъствие, а инструктoрите в рамките на 60 мин, ще ви преведат от стартовата линия до самия финал и всичко това под звуците на специално селектирана музика, която да ви откъсне от делничното напрежение. Усещането, което се създава е, че се намирате далече от тренировъчна зала и преминавате през високопланински маршрут или покрай брега на някое езеро –всичко това става само, чрез техники за мотивация и визуализация.


Всичко това може да ви се стори малко отвлечено, но всъщност точно предава това, което се случва по време на една истинска SPINNING тренировка. Всеки един от тренировъчните режими в програмата SPINNING ( Endurance Ride/ Strength Ride/ Intervals / Race Day/Recovery ) включва различни техники на педалиране, контролиране на съпротивлението и времетраене на интервалите.

Една от задачите на вашия инструктор е да МОТИВИРА! Още в началото на самата тренировка ще ви разясни какво ви очаква днес - дали ще катерите стръмна планина или ще редувате малки хълмчета с равнинни терени, дали ще затегнете съпротивлението до краен предел, за да повишите сърдечната си издръжливост или ще прескачате от високи към ниски нива на съпротивление, за да забързате метаболизма и задържите в зоната на горене на мазнини. Начина и тежестта на въртене определят сърдечното ви натоварване ( % от МСР– максимален сърдечен ритъм). То от своя страна отговаря за ефекта , който постигате – горене на мазнини, забързване на метаболизма, повишаване на аеробната или мускулната издръжливост, оформяне на отделни мускулни групи – бедра, седалище, подобряване на сърдечната издръжливост и способността за бързо възстановяване.

Връзката между менталната и физическата тренировка при SPINNING е огромна. Колкото повече овладявате способността да се пренасяте далече от залата , да се мотивирате и зареждате по време на въртене , толкова повече нарастват физическите ви показатели- задържате се по-дълго в зоната на горене на мазнини , правите по-дълги серии стръмно катерене за стягане на проблемните зони, подобрявате дишането си – накратко – СТАВАТЕ ПО-ДОБРИ!



SPINNING е възможно най-ефективната тренировка в наши дни- времето, когато никой няма време! Научно доказано е, че един час колоездене със средна скорост 20-22 км/час води до минимум от 500 – 600 изгорени калории. За сравнение – един час ходене с нормално темпо гори едва 150-250 калории, а един час джогинг – 350-450 калории. Средното ниво на изгорени калории варира между 600 и 800 според зависи тренировъчния режим за деня.

Срещаме ви с тези млади, позитивни, зареждащи и мотивиращи хора, които много лесно могат да преобърнат ежедневието ви и да ви запалят по тренировъчната програма SPINNING.

Лицензираните инструктори Генадий и Райна Никови създават студио SPIN GEAR, което следва ориигиналната програма spinning на Mad Dogg Athletics.
Генадий Ников завършва курса по спининг при австрийската master instructor Ulrike Fritz. Занимава се с активно колоездене през последните 15 години на градски и планински терени. Негова специалност са интензивните тренировки за издръжливост .

Райна Никова завършва курса по спининг във Флорида при instructor Tina Salafations. Преподавала е като заместник инструктор във фитнеси CRUNCH - първите въвели спининга през 1993г. Привърженик е на тренировките с вокали , насочени към горене на калории и понижаване на общата телесна маса. Разработва програми насочени специално към бременни и наскоро родили жени.

Защо спининг?
Райна: За мен спининг се превърна в психотерапия. Отделно от чисто „ физическите” му позитивни страни, само по време на спининг успявам да се освободя от напрежението, да превърна негативните си мисли в позитивни и да презаредя. В чисто „физически” аспект винаги съм била много непостоянна спрямо спортовете. Нищо не е успявало да задържи вниманието ми за по-дълго време. Спининг се справи с тази задача – първо защото всяка тренировка е по-различна от предишната, най-малко, защото всеки ден чисто емоционалните ми преживявания за различни и втората причина (по- прозаичната) е, че се работи главно върху моите проблемни зони – бедра, дупе, ханш, корем, а горната част на тялото не отслабва излишно както при голяма част от кардио спортовете.
Генадий: Защото възприемам спининга като физическа и психическа мотивация на тялото, а и обичам да карам велосипед.



От колко време се занимаваш със спининг?

Р: От 7 години посещавам различни часове по indoor cycling. Професионално със спиниг от 2011-та, когато открих истинския спининг в Маями .
Г: Може да се каже, че се занимавам от дълго време, но като лицензиран инструктор от 3 години.

Какво те мотивира да продължиш, когато усетиш, че достигаш предела на силите си?
Р: Като инструктор винаги ме мотивират хората пред мен. Но като човек, обичащ много спининга, който все пак понякога се изморява докато върти, си имам вътрешни мотивационни техники и смятам, че всеки, независимо какво тренира трябва да има такива. За какво говоря – представям си, че изкачвам много стръмен наклон, но на върха ме чака нещо, което много искам. Често затварям очи и си визуализирам нещо, някой, някаква ситуация, която желая. А понякога на спринтовете си представям, че гоня нещо, което искам да стигна.
Изобщо винаги си казвам, че от усилието и желанието, което влагам във въртенето зависи сбъдването на нещо желано!
Г: Мотивира ме музиката, ритъма. Мотивира ме това, че мога да дам максимума от себе си и това ми харесва.

Вярно ли е, че спинингът вреди на ставите?
Р: Това е една от най-грешните заблуди, за които можем да сме „благодарни” на десетките зали, в които се провеждат групови тренировки върху стационарни колела и които се наричат „спининг“ без да имат нищо общо. Естествено, че коремни преси и странни танцови движения върху спинер колелото, особено ако се практикуват често, могат да имат пагубен ефект върху ставите.
Истинският спининг, независимо дали по програмата на SPINNING или на SCHWINN копира напълно движенията върху шосеен велосипед и съответно не нанася никаква вреда върху ставите. Всеки може да отвори някоя интернет търсачка и да разбере, че всъщност колоезденето е НАЙ-препоръчителният спорт за хора с проблеми в опорно-двигателния апарат и главно в ставите.
Г: Ако беше така, нямаше да се препоръчва като рехабилитация след операция на връзки или минискус.
Въртенето на педалите натоварва мускулите много по-малко, отколкото бягането или плуването например. Това го прави изключително удачен избор за хора, които не са свикнали на по-големи физически натоварвания. Равномерното натискане на педалите ускорява образуването на ставна течност, което от своя страна предотвратява преждевременното износване.



Каква трябва да бъде екипировката за спининг, за да се чувстваш удобно докато спортуваш?
Р: Основното и най-важното нещо от екипировката това са обувките. За предпочитане е те да бъдат с твърда подметка. Ако в залата която тренирате има спинъри с „професионални“ педали, то тогава може да тренирате с шпайкове, които се захващат за педала и така има минимално натоварване на глезените и тежестта се разпределя най-добре.
И по възможност спортни панталони с „омекотител за дупе” (протектор).
Г: Обувки с твърда подметка и лек и удобен екип, за предпочитане полиестерна материя.
Колко често трябва да се тренира, за да се влезе във форма?
Р: За да се „влезе” във форма се започва с до 3 тренировки седмично , когато тялото привикне на натоварването може да се увеличи седмичния „прием” на спининг до 5 -6 тренировки и после за поддържане на формата отново до 3 тренировки . Но опитът ми показва , че който се е запалил по спининг си го търси без да се придържа към някакви формули. Душата си го иска.
Г: При всеки човек е строго индивидуално. Зависи от спортната култура на човека, режима на хранене.

Ако трябва да опишеш спининга с една дума, коя ще е?
Р: СТРАСТ
Г: ФЕНОМЕНАЛНО