Австралийско списание направи гаф с известна манекенка. В най-новия си брой Whom Magazine публикува интервю с модела Адут Акеч Биор, придружено от няколко снимки. Една от тях обаче не е нейна, а на друга чернокожа жена. Грешката внесе смут в социалните мрежи.

След като си купила списанието, Адут, която има сомалийски произход, била шокирана, че екипът, който разговарял с нея, не може да направи разлика между две чернокожи жени.

"През последните няколко дни обмислях внимателно как да подходя към тази ситуация, която не ми харесва", написа моделът в Инстаграм и качи снимка със страниците на изданието.

Тя поясни, че в материала говори за отношението на хората към бежанците и въобще как се възприема по-тъмния цвят на кожата. По думите на Акеч, онова, което видяла, я разстроило и разгневило.

По думите на манекенката, най-смешното е, че списанието иска мнението й за правата не бежанците и чернокожите, а прави толкова смешна и същевременно унизителна грешка като дори не може да познае, че тя не е на снимката. Тя изтъква, че човек трябва да е "прекалено тесногръд", за да направи подобно нещо.

От BBC съобщиха, че от списанието вече са поднесли своите извинения към Адут Акеч. Според тяхното официално изявление, объркването се получило заради снимката, която агенцията, уредила интервюто с нея, е изпратила на редакторите. Оказва се, че на един от кадрите е Флавия Лазарус, която много прилича на бежанката от Судан, която получила убежище в Австралия преди повече от 10 години.

Адут коментира, не вярва същата грешка да стане с бял модел и е много важно да се говори за проблема с отношението към чернокожите в обществото.