Истинско съзвездие от талантливи творци ще участва в летните концерти на Софийската филхармония и Столична община, обединени с мотото "Споделете музиката в двореца Врана". За поредна година Националната филхармония закрива сезона си сред красивата природата в парка пред двореца. И тази година концертите са съобразени с вкуса на публиката и има за всекиго по нещо - оперна гала, симфоничен и камерен концерт и детска програма. Цикълът концерти е под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и е част от Календара на културните събития на Столична община.


На 7 юли от 20 ч. Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор ви канят на гала с откъси от любими опери на Верди, Пучини и Бизе. В концерта ще вземат участие и солистите Вера Гиргинова - сопран, Петя Петрова - мецосопран, Георги Султанов - тенор, Ивайло Джуров - бас. Специално участие имат и лауреатите в националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова” сопраното Пламена Гиргинова и тенорът Михаил Михайлов. Вокалните шедьоври от оперите "Кармен", Трубадур", "Риголето", "Травиата", "Набуко" и "Бохеми" ще прозвучат под диригентската палка на Хирофуми Йошида.


Изтънчена селекция от камерни произведения на Моцарт, Бах, Менделсон, М. Големинов, Милчо Левиев, Астор Пиацола и др. ще прозвучат в изпълнение на професионалистите от струнен квартет "Филхармоника" на 8 юли от 20 ч.. Най-младата камерна формация на Софийската филхармония е създадена от музиканти на водещи позиции в оркестъра: концертмайсторите Павел Златаров и Иван Лалев, помощник-концертмайсторът Ана Иванова и първата виола Милена Златарова.


9 юли е запазен за най-малките почитатели на програмата ни Фортисимо Фамилия. Те ще се запознаят с с най-мистериозния музикален инструмент - човешкият глас. Съвсем в духа на приказките на Фортисимо през това приключение преминават редица герои – от принцеса, войници, джуджета и овчарче до котки и дори хора-птици. Историите ще разказват Милица Гладнишка, тенорът Георги Султанов и певци от Националния филхармоничен хор. Дирижира Славил Димитров. Концертът е от 18 ч., а два часа преди това ( от 16 ч.) най-ревностните ни малки почитатели ще могат да участват в ателието "Как се ражда песента", където ще научат повече за нотите и за различните стилове на пеене.

Виртуозът на цигулката Юлиян Рахлин е нашата специална изненада за последната вечер. На 10 юли от 20 ч. той ще представи Концерт за цигулка и оркестър N 2 от Прокофиев. Веднага след това ще звучи и Италианска симфония от Менделсон. Дирижира Максим Ешкенази.