В последните години силните резултати на българските спортисти намаляха драстично.

Все по-малко нови имена на родни спортисти се утвърждават в световния елит и карат да се чува химна на България "Мила родино" по време на престижни състезания.

Малко или много, за да се появят нови звезди в българския спорт от ранга на Йордан Йовчев, Румяна Нейкова, Станка Златева, Мария Гроздева, Тодор Стойков, Матей Казийски и други е необходимо първо да се развие огрома платформа на масовия спорт, от който на по-късен етап да излязат и новите спортни идоли и герои на България.



Къде, ако не в училищата могат да се развият първите умения и таланти в спорта?

За съжаление в последните години изучаването на Физическото възпитание в училищата е крайно недостатъчно, а децата жадуват за повече и повече игри и спорт. Всяко голямо междучасие се превръща във футболен или баскетболен двубой, съизмерим с дерби като Левски - ЦСКА.

Има ли обаче къде да спортуват децата на България в училищата?

Всяко едно училище в България има двор, в който децата неуморно използват всяка свободна минута.

Каква обаче е базата?

За съжаление в голям процент от учебните заведения у нас тя е лоша, а в други направо плачевна.

Липсата на футболни (хандбални) врати и очертани игрища не са никаква пречка за малчуганите да гонят топката при всяка свободна възможност. Счупените, разкривените или напълно липсващите баскетболни кошове обаче създават доста проблеми за малките любители на баскетбола.

Голяма част от плувните басейни или гимнастическите салони у нас пък въобще не функционират или не се изпълзват по предназначение, за да могат децата на България да спортуват на воля.

А колко малко им трябва за това: хубаво игрище и топка…

Толкова ли е сложно да се осъществи и на практика?

Вижте видео:

Снимки: Иван Бъчваров,