Кампанията за пътна безопасност „Спри, детето запази!“ на Българската национална телевизия продължава и в навечерието на първия учебен ден.

В началото на новата учебна година, когато децата ще се движат още по-активно навън, БНТ отново апелира пешеходци и шофьори да бъдат толерантни на пътя. Всяка година по една класна стая остава празна вследствие на пътно-транспортни произшествия, а мнозина шофьори, когато се качат зад волана, забравят колко уязвими са децата на пътя.

Сега обществената медия ще предизвика фантазията на децата с конкурс за есе, свързано с безопасността на пътя. Всяко дете до 18 години може да участва, като разкаже своите истории, емоции и преживявания на пътя и своите забавни моменти от пътувания с автомобил, колело, или на пешеходната пътека.

В надпреварата могат да участват деца на възраст до 18 години, като есетата трябва да се изпратят на имейл gledam@bnt.bg, или по пощата на адрес София 1504, ул. „Сан Стефано“ 29 до 7 септември. Всеки участник трябва да посочи трите си имена, възраст, населено място, e-mail адрес и телефон за контакт с родител (или настойник). Есетата трябва да са с обем до 2 страници, шрифт Times New Roman, размер 12/14.

Получените есета ще бъдат публикувани в секцията на „Спри, детето запази!“ в сайта на БНТ www.bnt.bg. Там от 8 до 14 септември ще може да се гласува за всяко едно есе, като на финала зрителският вот ще определи първо, второ и трето място. Победителите ще получат комплект книги с най-добрите детски заглавия на пазара, а първият сред тях - и електронен четец. Децата ще получат наградите си на събитие в рамките на кампанията "Спри, детето запази!", което ще се състои на 15-ти септември в Борисовата градина.

БНТ стартира кампанията „Спри, детето запази!“ съвместно със Столична община през 2012 година. Тя бе подкрепена от редица общини в страната, обществени организации, фондации и представители на бизнеса. Множество пешеходни пътеки в близост до училища бяха обновени, а в няколко големи града бяха монтирани над 70 предупредителни пътни знака със слогана „Спри, детето запази!“.