В навечерието на своята 5-годишнина и през новия литературен сезон, в който ви очакват любопитни четения и представяния на книги, клуб „Перото“ стартира серия от срещи с любими български писатели – „Литературни понеделници“. Всеки първи ден от седмицата публиката ще има възможност да се среща с водещи имена от съвременната литературна сцена в България, с които да обсъжда теми както от литературата, така и от живота. Модератор на събитията ще бъде ръководителят на сектор „Национален център на книгата” Светлозар Желев.



Неочакваният период на изолация, причинен от епидемията от коронавирус, показа, че разговорът между автори и читатели, е важен, търсен и необходим. Във времена на изпитания една добра книга може да се окаже чудесен избор, ако искаме да се разсеем, разтоварим, да научим нещо ново, а защо не и да попътуваме из далечни места. Ето защо клуб „Перото“ ще бъде домакин на тези очаквани срещи. Първият литературен понеделник ще бъде на 14 септември от 19:00 часа, когато на място ще бъде Теодора Димова.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „Емине“, „Майките“, „Адриана“, „Марма, Мариам“ и „Влакът за Емаус“. През 2007 г. „Майките“ спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. „Адриана“ е преведена във Франция и Чехия, по романа е направен и филмът „Аз съм ти“. През 2010 г. „Марма, Мариам“ спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. През 2014 г. „Влакът за Емаус“ получи Награда за литература на Портал „Култура“. През 2019 г. Теодора Димова става носител на наградата „Хр. Г. Данов“ за цялостен принос в българската книжнина. През 2019 г. излезе романът ѝ „Поразените“, който през следващата година се превърна в Роман на годината на НДФ „13 века България“.

През септември клуб „Перото“ ще ви срещне още с Алек Попов /на 21 септември/ и Мария Лалева /28 септември/.

Билети за „Литературни понеделници“ можете да закупите от касите на Билетен център – НДК и онлайн на tickets.ndk.bg на цена от 10 лв.

Част от приходите ще отидат в подкрепа на участващите в събитията български автори, както и за програма „Българска книга” на Национален център за книгата в НДК, която подпомага издаването на съвременна българска литература.