Станислава Цалова: Със съпруга ми мечтаем и за второ детенце

21 март 2016 | 09:50
Прочетена
2640
 

Станислава Цалова от Би Ти Ви е едно от най-обичаните лица от прогнозата за времето. Тя вече близо 16 години съобщава от телевизионния екран дали ще бъде топло, или студено, дали ще бъде слънчево, или е най-добре да си вземем чадър.

Има цели три висши образования - магистър е „Метеорология" в СУ „Св. Климент Охридски" и бакалавър „ География" и „ Японистика" в същия ВУЗ. Има и диплома от Колеж за фоторепортери, специализира в Япония и САЩ. Владее свободно английски, руски и японски език. Омъжена е, с едно дете.

- Стаси, дойде ли вече истинската пролет?
- Март отдавна има репутацията на най-непостоянния месец. Така е и тази година - Баба Марта ту се смее, ту плаче - точно такава е, каквато трябва да бъде. За разлика от предния месец февруари, който беше необичайно топъл. Иначе месецът, който можем да очакваме да ни донесе трайно затопляне, е април. Април носи значително повишение на температурите и е първият пролетен месец. Март е зимен месец в по-голямата си част.

- Може ли да се говори за трайна промяна в климата и как ще се промени той в България?
- Можем да търсим сигнали за глобалното затопляне. Септември все повече се превръща в един от типично летните месеци. Днес вече почти няма учени, които да отричат затоплянето на климата. Напоследък на него дори се гледа като на рисков фактор за здравето, не по-малко опасен от тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и затлъстяването. Имах голям късмет да срещна климатолога Зорница Спасова. От нея научих неща, които ме накараха много да се замисля за живота в близките години. Картината, която очертават учените, е все по-чести катаклизми, много високи температури през лятото, висока запрашеност на въздуха и все повече мигранти, които ще търсят по-добри условия за живот. Прогнозите са и за все по-високи цени на хранителните продукти и все по-голям брой гладуващи. У нас климатът ще става все по-топъл и сух. За съжаление и в България очакванията са екстремните метеорологични явления да стават по-чести.

- Вие сте сред първите кадри на Би Ти Ви. Много от колегите ви се преместиха при конкурентите. Вас какво ви задържа?
- Всъщност в Би Ти Ви, а и при нас в отдел „Прогноза за времето" няма много промени. С Хриси Балинска сме от началото на телевизията, Емо Чолаков дойде малко по-късно. Само Иво Андреев напусна. И сега всички работим с голямо желание, любов и ентусиазъм. През всичките години, докато работех в Би Ти Ви, се занимавах и с нещата, които са ми били интересни. Следвах в университета, дори успях да завърша 3 висши образования, специализирах цяла година в Япония, правя бижута, бях в майчинство, сега си гледам детето. И винаги, във всичките ми начинания Би Ти Ви ме подкрепяше. Изключително съм благодарна на ръководството на телевизията за подкрепата през всичките години. Винаги ми е било интересно да работя тук. Това е най-силната медия в България и преди, и сега. Всеки ден работя с изключителни професионалисти и това е много приятно.

- Какво е най-важното за вас в работата?
- Всеки ден с нетърпение отивам на работа и поемам дежурството си. Работата ми е много интересна, творческа и много отговорна. Един от най-приятните ми моменти в работата е да разглеждам снимките от рубриката „Аз, репортерът". Зрителите ни изпращат много красиви снимки на различни места от България, винаги когато има буря или сняг, изпращат и актуални снимки и клипчета. Тази информация ми е изключително полезна и допълва прогнозата. Много благодаря на всички, които ми изпращат материали и сигнали. Много интересна е и самата прогноза. Много съм щастлива, че прогнозите толкова бързо се развиват и сбъдваемостта вече е толкова голяма. Всички елементи на времето се следят, всичко се снима, моделира, обменът на информация е голям. Тези дни ме включиха в общ чат с метеоролози от цял свят и вече мога да получа коментар от специалист на място във всеки един момент. Технологиите се развиват много бързо, работата става все по-динамична и интересна.

*Със съпруга си Данчо и сина си Светли, Сн.:Личен архив, vsekiden.com

- Като майка на малко дете как съчетавате грижите за Светли, който е на 2 години, със задълженията си на ТВ лице и работеща жена?
- Съпругът ми, мама и свекърва ми - мама Дани, са ми в огромна помощ. Изключително съм им благодарна, че те не просто гледат Светли, а го развиват и го учат. Мама Дани е детска учителка и много разбира от деца. Мама и без да е детска учителка има много добър усет към детето. Двете баби на Светли много добре се допълват. С тяхна помощ моите служебни ангажименти са желано предизвикателство. В същото време работата ми е на смени и така имам достатъчно време да бъда заедно със Светли. Когато съм на работа, за него моята липса е разнообразие да бъде и с други хора.

- От какво се лишавате най-много, за да имате достатъчно време за детето си?
- Дълго време със съпруга ми мечтахме за дете. Сега, когато имаме нашия Светли, няма нищо по-важно от него. Всяко нещо което правя, го правя за него, за да бъде той добре и за да се гордее с мен. Имам всичко, което ме прави щастлива. Съдбата ми подари едно прекрасно момченце и мога само да бъда благодарна за това.

- На какво ви научи малкият Светли?
- Светли промени целия ни свят, всичко сега е различно. Плановете ни, мечтите ни. Преди не обичах студа, още щом забременях се промених. Когато видях първите есенни листа, си помислих, че следващата есен вече двамата със сина ми ще гледаме как капят листата. Всичко сега е по-цветно, по-истинско и интересно. Хем искам Светли бързо да порасне, хем ми се иска времето за малко да спре, за да не пропусна нито миг, за да не забравя нищо от това вълшебство, което преживявам сега.

- Той изпитва ли интерес към изявите пред камера?
- Не съм при него, когато ме гледа по телевизията, защото предаванията ни са на живо. Но мама ми казва, че Светли тича към телевизора още щом чуе шапката на времето, казва „мама" и сяда да гледа. Много ми се радва. Иначе вкъщи той е звездата. Когато го снимаме, бърза да гледа след това клипчето. С удоволствие участва и във филми със сюжет, когато изрежисираме нещо. Рисува, пее и танцува.

- Мислите ли за негово братче и сестриче?
- Мечтаем и за второ детенце, но сигурно и него ще трябва доста да почакаме. Ако стане някой ден, съм сигурна, че Светли много ще ми помага. Отсега много помага вкъщи - прибира покупките, пуска прахосмукачката, като разбере, че ще идват гости, започва сам да разтребва играчките си. Много е готин и разбран.

- Какъв човек си представяте, че ще стане той?
- Искам да бъде трудолюбив. Мисля, че най-лесно човек може да бъде щастлив, когато се труди и вижда резултатите от труда си. Искам да бъде щедър, защото, когато дава, човек също е щастлив. И това, на което непременно ми се иска да го науча, е да знае, че животът върви нагоре и надолу - когато му е много тежко, трябва да знае, че това ще бъде за много кратко, след лошото непременно идва хубаво. Искам да се научи и на търпение и да довършва започнатото докрай. Да не оставя нещата незавършени. Всичко, на което искам да го науча, е с единствена цел да бъде щастлив.

- Съпругът ви как се отнася към вашата известност?
- Когато се запознах с Данчо, той знаеше, че съм известна. Казвал ми е, че най-силно в мен го е впечатлило колко естествено и позитивно се отнасям към хората, които ме спират по улицата, за да ме питат за прогнозата. Мисля, че Данчо се гордее с мен и вярва в мен и това ме прави много щастлива и ме мотивира още повече. Преди да се запозная с него, си мислех, че съм много заета. Той се оказа много по-зает от мен и съм му благодарна, че за Светли и за мен винаги намира време.


*На сватбата с Данчо, Сн. btv

- Майка ви е една от най-изявените дизайнерки на бижута в България. Продължавате ли да й помагате, както преди?
- С мама винаги сме били отличен екип. Досега всичките ни начинания са били успешни - тя дава идеите, аз ги реализирам. И сега работим заедно по много проекти, свързани с бижутата. Преди да имам дете, повече помагах. Включвах се повече и в изработката, и в международните ни участия. Мама прави всяко едно свое изделие с много желание, влага цялата си душа.

- С нея изглеждате много близки.
- Аз просто се научих да я слушам повече. Тези дни заедно с нея се смяхме, че ми отне около 30 години да започна да я слушам. Мама е изключителен човек - изключително напредничава и мъдра. Тя ме насочи към телевизията, тя беше сигурна, че ще ме харесат и ще ме вземат. С моя съпруг Данчо се запознахме по интернет. Мама настояваше да си търся приятел в интернет. Аз отново бях в ужас от нейната идея, но сега съм много щастлива, че я послушах. Почти винаги идеите на мама ме шашват отначало, защото са прекалено нестандартни, но са безценни. Тя е един необикновен човек с нестандартно мислене, затова и бижутата й са толкова интересни. Много я обичам - да ми е жива и здрава.

- Имате японски и корейски корени. Какво ви дава този „международен" произход?
- Като бях дете, исках да не съм различна, притеснявах се от това, че хората ме забелязват постоянно. Давам си сметка, че ако не беше различният ми външен вид, в Би Ти Ви щях да имам много по-малки шансове да ме вземат на работа. Той определено беше плюс. Чувствам се като гражданин на света. Много съм пътувала, живяла съм в чужбина, владея много езици и имам приятели и колеги по целия свят.

- Ако можехте да избирате къде да се родите, кое място бихте избрали?
- Родена съм в София. Мама казва, че тя е избрала къде да се родя, защото преди да се омъжи за тате, е живяла в СССР. Мечтата й е била да дойде в България. Мама ми е предала любовта си към България. Обичам София - моят роден град, и не бих го сменила за друг. Преди познавах почти всяко кътче в центъра, сега всеки път се изненадвам колко се е променил градът. София става все по-хубава, все по-удобна за живеене.

- Живели сте в Япония. Какво от Япония бихте внесли в България?
- Бих донесла всички книги оттам, ако можех. В Япония има книги самоучители за всичко и са написани така, че да можеш наистина да си свършиш работа. Там единствено се иска да имаш желание и време да учиш - оттам нататък всичко ти е предоставено. Когато мама ми дойде на гости в Япония, тя научи толкова много неща, всичко, което я интересуваше. Много пътувахме и посетихме различни бижутерски курсове в много градове в Япония, тя си купи много книги и списания. Все още ги ползва и са й много полезни. Пътували сме във Франция, Италия, Русия и САЩ, но там такива книги като в Япония няма.

- Участвали сте във „Форт Боаяр". В кое шоу бихте избрали да участвате сега?
- Сега с интерес гледам „Мастър шеф" и се възхищавам на интересните блюда. Но аз не бих имала шанс там, защото готвя съвсем обикновена българска кухня. Там са големи майстори. Съпругът ми готви много изискани и интересни ястия и често наши приятели му казват, че трябва да се яви на „Мастър шеф". На мен досега никой не ми е казвал така. Определено участието в такива формати е голяма тръпка, но засега ми стига приключението вкъщи, наречено „живот със сина ми Светли".

Източник: ''Всеки ден'', Сн. btv.bg

Свързани новини

Коментари

Добави коментар

Екипът на Hotnews.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Hot

Джена е секси мамче

Певицата демонстрира перфектно тяло в Дубай

Моника Валериева се обясни в любов по сутиен

Брюнетката твърди, че е срещнала нов мъж

Изплуваха голи снимки на Катето Евро

Фотото с домати било любимо на актрисата

Виж още от Hot

Специален проект

Да оставим следи ІІІ

Новини

Сузанита призна: Гаджето ми ме биеше!

Емоционална изповед на тийн звездата

Антония Петрова кръщава сина си на себе си

Бебето ще дойде на бял свят на 17 януари

Иван Ласкин пак е в болница

Причините за появата на болежката са много

Бившият на Елен Колева в Тайланд с Мис България 2015

Марина Войкова не крие връзката си с Давид Бонев

Бакалова щастлива след раздяла с гадже

Денков бил стиснат и дребнав

Мартина на Слави: Лесно напуснах Дългия

Бившата балерина е с щастлива с боксьора Коко и двете си деца

Антония Петрова показа бременно коремче

Миската чака син, мъжът й иска 5 деца

Пост кокаиновата депресия мъчи Божана

Ето защо готвачката постоянно сменя настроенията си във "ВИП Брадър"

Три пъти чупят носа на новата "Мис Плеймейт"

Израстнала без баща, но го потърсила

Съпругът на Джулиана Гани засипал жилището й с фекалии

Станимир струвал на силиконката 1000 лева на седмица

Мира Добрева: Два пъти хванах в изневяра Жоро

Всичко за драмата на тв водещата

Познахте ли го? Гледа го цяла България

Участникът във "ВИП Брадър" се радва изцяло на подкрепата на майка си

Гала продавала порно

Водещата въртяла сергия на пазара в Плевен

Вижте Наум Шопов и Теа в леглото

Двамата заснеха много горещи сцени в новия клип на Любо Киров

Тв и Риалити

Део взе лекарката на Кейт Мидълтън за бременна си жена

Вторият наследник на Славчев идва на бял свят през февруари

Яна Маринова продаде „Привличане“ в Азия

Дори музиката се превежда на японски език

Дидо: Ядях месо 5 пъти на ден, сега дори не ми липсва

Музикантът се чувства прекрасно без пържоли

Виж още от Тв и Риалити

Издънки

Линдарева прави вафли за чужбина

Плейбойката е загърбила личния си живот

Ботоксът затворил окото на Юлияна Дончева

Бившата водеща написа втора книга, в която разнищва опасната козметика

Дъщерята на Ивайло Караньотов: Преживях аборт

Репортерката на БНТ Карина не се е отказала от идеята за второ дете

Виж още от Издънки

Култура

Данчето Христова се оттегля от сцената

Последният й концерт е на 19 ноември

Животът на балестиста Рудолф Нуреев на екран

Новият филм на Ралф Файнс е сред акцентите на Киномания 2018

Пенелопе и Хавиер на Киномания 2018

Тандемът ще блесне в лентата "Всички знаят"

Виж още от Култура

Fashionista

Защо Деси Радева избра синя рокля за среща с кралицата?

Невена Николова разкри как е направила официалния тоалет

Светлана Гущерова стана брюнетка

Не иска да сменя обаче мъжа

Легендарният Chanel Nº5 в нова бутилка

Флаконът излиза по Коледа в червено

Виж още от Fashionista

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?