Кожни експерти предупреждават, че гримът с изтекъл срок на годност може да причини очни инфекции и че колкото по-стар е той, толкова е по-голяма вероятността в него да се съдържат бактерии и гъбички, съобщи БТА.

Управлението за контрол над храните и лекарствата в САЩ препоръчва на потребителите да бъдат внимателни с използването на козметика с изтекъл срок на годност и особено на продукти, които се прилагат около очите.

Използването на стара спирала например може да предизвика неприятни проблеми като дразнещо възпаление на клепачите - блефарит (възпаление на клепачите) или конюнктивит.

Експертите препоръчват очният грим да не се използва повече от три месеца след отварянето му. Кремовете, лосионите и овлажняващите средства са годни до една година.

Пудрата, моливите, червилото и гланцът за устни не трябва да се употребяват повече от 18 месеца.

Веднъж отворен, козметичният продукт се превръща в потенциален източник на зарази, така че е важно да се помни кога
е употребен за първи път, за да се изхвърли след определено време.

Специалистите съветват да се избягват тестерите в магазините за козметика, които също са "развъдници" на бактерии.

По-добре е да се използва памучен тампон, като не трябва да се забравя, че вредните микроорганизми могат да бъдат пренесени към очите и чрез него.

В заключение: винаги гледайте сроковете на годност върху всеки продукт, който закупувате.

Внимавайте с намаленията в козметичните магазини, честа практика е точно цените на остарелите продукти да бъдат "намалявани".

И забравете за тестерите. Лесно може да разберете дали един цвят (на червило, сенки...) ви отива с леко нанасяне върху кожата на ръката.

Източник: