Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1-ви октомври е обявен за празник на българските музиканти и певци.

Старозагорската опера ще отбележи Международния ден на музиката със спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай” от Пучини. Трогателната история за младата гейша Чо-Чо-Сан, наречена още Пеперуда (Мадам Бътерфлай) и американския морски офицер Ф. Б. Пинкертон, пресъздадена от гения на Пучини и неговите либретисти Луиджи Илика и Джузепе Джакоза, се превръща в една от най-любимите опери на поколения зрители.

На 1 октомври от 19 часа операта “Мадам Бътерфлай” на Пучини, постановка на Нина Найденова, ще оживее на оперната сцена в Стара Загора с гастрол на сопраното Йоана Железчева в главната роля. Диригент на спектакъла е Ивайло Кринчев.

Йоана Железчева се наложи през последните години като една от най-търсените и предпочитани певици в драматичния сопранов репертоар и е една от най-ярките интерпретаторки на ролята на Чо-Чо-сан. В ролята на младата гейша Йоана Железчева дебютира на сцената на Бургаската опера през 2008 година и с годините Чо-Чо-сан се превръща в нейна коронна роля. Певицата притежава впечатляващо красив и богат глас със стабилно овладян голям диапазон. Качества, които определят нейните блестящи вокални и артистични превъплъщения в различни роли: на Дона Елвира от операта „Дон Жуан” на Моцарт, Елизабет от „Дон Карлос”, Одабела от „Атила”, Леонора от „Трубадур”, Макбет и Аида от едноименните опери на Верди, Лиу от „Турандот”, Манон Леско и Тоска от едноименните опери на Пучини.



На 1 октомври в спектакъла на операта „Мадам Бътерфлай” от Пучини ще ѝ партнират солистите на Старозагорската опера Михаела Берова – в ролята на Сузуки, Милко Михайлов /Пинкертон/, Валери Турманов ще дебютира в ролята на Шарплес, Емилия Джурова /Кейт Пинкертон/, Ивайло Йовчев /Горо/, Александър Марулев /Бонзо/ и др. Участват оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора. Сценографията и костюмите са на Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова, хормайстор Младен Станев, хореография Боряна Сечанова.

ЙОАНА ЖЕЛЕЗЧЕВА завършва оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на доцент Христина Ангелакова. Започва своята професионална кариера като мецосопран на сцената на Софийската опера и балет, участва в спектаклите на оперите „Андре Шение“, “Сватбата на Фигаро“, “Кармен“, “Фауст“, “Отело“ и „Макбет“. През 2002 година получава специалната награда на конкурса за млади оперни певци „Пълдин“ в Пловдив, а вече като сопран - печели първа награда от конкурса “Христо Бръмбаров“ в София /2008/ и втора награда на конкурса „Гена Димитрова“ в Плевен /2009/. Има записи в Българското Национално Радио.
През 2007г. дебютира в Бургас в ролята на Амелия от „Бал с маски“ на Верди. От 2008г е солист на Бургаската държавна опера. Следват дебют през 2008г в ролята на Чо-Чо-сан от „Мадам Бътерфлай” на Пучини; дебют в ролята на Сантуца от операта „Селска чест“ от Маскани; Лиу от „Турандот“ на Пучини.
През 2009 гастролира в Холандия с ролята на Аида от операта на Верди. През 2010г дебютира в ролята на Манон Леско от „Манон Леско“ на Пучини на сцената на Софийската опера и балет. Като първа солистка на Бургаската опера изпълнява още ролите на Елизабет от „Дон Карлос“, Лейди Макбет от „Макбет“, Леонора от операта „Трубадур“ на Верди. В репертоара си има още ролите на Норма от едноименната опера на Белини, Леонора от „Силата на съдбата”, Абигайл от „Набуко” на Верди. Миналата година дебютира в ролите на Дона Елвира от „Дон Жуан“ на Моцарт /спектакъл на Русенската опера за ММФ „Моцартови празници”-Правец/ и в ролята на Одабела от операта „Атила“ на Верди на сцената на Бургаската опера.

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online/
БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта
Тел.: 042 622 431, 0885 509829
РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.00ч.– 19.00ч.
ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя