С българската номинация за „Оскар“ - „Съдилището“ на Стефан Командарев започва 11-тото издание на първия в света ежегоден български кино-форум извън страната So Independent - Ню Йорк. Тази година фестивалът ще бъде под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Фестивалът So Independent - Ню Йорк ще се проведе от 28 септември до 3 октомври в кино Bow Tie Chelsea Cinemas в Ню Йорк. Подробната програма на фестивала можете да намерите на сайта на So Independet

За изминалите десет години, на първия ежегоден фестивал за българско кино в чужбина, са показани над 200 съвременни български филма, като е дадена възможност на повече от 60 родни творци да гостуват и покажат творчеството си пред публиката в Ню Йорк. По този начин So Independent утвърждава постиженията на българското кино и затвърждава позицията си като първоизточник на кино и културен обмен между България и САЩ.

Фестивалът ще бъде открит на 28 септември с българското предложение за наградата „Оскар” „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев, носител на „Златна роза” за най-добър игрален филм Варна 2014 под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев и с подкрепата на Столична община, Национален филмов център и Културен институт към Министерство на външните работи.

Кмета на София, Йорданка Фандъкова ще присъства „виртуално“ на фестивала със специално обръщение към организаторите, участниците и публиката. Президентът Плевнелиев ще присъства лично на прожекцията на "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и ще се срещне с публиката на фестивала.

Тази година фестивалът е посветен на 100-годишнината на българското кино и включването на София в мрежата на ЮНЕСКО от творчески градове в категория „кино“ и носител на престижната титла „Творчески град на киното“.



За първи път тази година So Independent – Ню Йорк ще се проведе в Bow Tie Chelsea Cinemas. Организаторите на фестивала могат да се похвалят с нов офис в Манхатън и новоучреден Борд на съветниците, съставен от български и американски кино-дейци и меценати, които ще се грижат за развитието на кино-фестивала. „Нашата задача е да показваме нови, интересни и талантливи автори – българи в Америка, както и американски в България“ заяви основателката и творчески директор на So Independent Жана Караиванова. „По време на тазгодишния фестивал в Ню Йорк ще се проведе важна среща на Борда на съветниците и се надявам скоро да можем да изненадаме публиката и феновете с много интересни новини!“, допълни тя.

Сред филмите селектирани на фестивала са игралните „Съдилището”, „Урок”, „Буферна зона”, „Омбре”, „Бартер”, „Досието Петров”, „Събирачът на трупове”, „Прелюбодеяние”, „Семейни реликви” и „Жената на моя живот”.

Тази година във фестивала е включена много силна селекция от документални филми - „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, „Дългият път към дома”, „Лорд Бънди от София”, „Чуй” и „Последните черноморски пирати”.

В рамките на So Independent - Ню Йорк ще бъде показна изложба по проекта „Обичам този филм“ на платформата plakatkombinat.com – нови авторски плакати на популярни български и световни филми, от 26 изявени български художници от областта на графичния дизайн, плаката, илюстрацията, графиката, съвременното изкуство. Плакатите ще бъдат представени по време на фестивала в българското консулство в Ню Йорк и с изложба в Bow Tie Cinema.

Малко след приключването на 11-тото издание So Independent - Ню Йорк, София ще бъде домакин на 6-тото издание на Sofia Independent между 23 октомври - 1 ноември 2015 г., когато зрителите ще могат да видят най-интересните нови заглавия от независимото американско кино.

Фестивалът се организира от Юнайтед Арт с подкрепата на: Национален филмов център, Столична община, Културен институт към министерство на външните работи, Цайтгайст венчърс и Фондация за българска култура в чужбина.