Всяка една двойка, която иска да сключи брак в рамките на 2017 година, може да вземе участие във второто издание на „Просто кажи Да!”.

Благодарение на кампанията три двойки ще изпълнят мечтата си да сключат брак с голямо тържество. Конкурсът продължава до 31 юли на специално разработената уебстраница www.justsayyes.bg.

Селектираните от журито ще получат награда от по 5000 лв. за организирането на специалното събитие, фотограф, оператор и алкохол за самата сватба.

Как да участвате? Първо, трябва да планирате сватбата си в рамките на 2017 г., след което да се регистрирате на сайта на кампанията. Там качвате обща снимка и описание на мечтаната сватба, а ако имате и заснето видео, това ще ви донесе бонус точки.

Колкото по-оригинално е съдържанието, толкова по-голям е шансът да се класирате сред финалистите за голямата награда. Те ще бъдат избрани от жури, в което участва актрисата Саня Борисова-Илиева, и ще бъдат официално обявени на 7 август.

На сайта могат да се регистрират хора, които нямат планове да се женят, но искат да следят кампанията и да участват за седмичните награди. На лотариен принцип всяка седмица десет от сватбарите ще получават бутилка „Пещерска”.

В инициативата миналото лято се включиха близо 30 000 души и бяха разказани 600 истории за любовта. Във Facebook цифрите от кампанията са още по-мащабни – 800 000 уникални потребители, 130 000 интеракции и 13 000 нови харесвания на страницата. Финансова подкрепа през 2016 г. спечелиха семействата Екзарови, Секулови и Георгиеви.

Представителните данни от „Национален статистически институт“ сочат, че българите се женят все по-малко. През 2016 г. броят на сключените бракове е 26 803, което е с 917 по-малко спрямо предходната година. Едва 2% от хората, между 18 и 49 години са стигнали до това важно решение. В същото време се увеличават и разводите. Броят им през 2016 е 10 603 или със 107 повече от регистрираните през 2015. Една от причините двойките да не сключват официален брак е липсата на достатъчно финансови средства.

Ето защо „Пещерска отлежала” ракия реши за втора поредна година да подкрепи сватбите на три двойки и така да насърчи запазването на традициите и фундаменталните семейни ценности. Ракията остава сред най-предпочитаните алкохолни питиета за българина и задължително присъства на всеки негов празник, особено на сватбата.