Големият актьор Стефан Данаилов разказва преживелиците си в автобиография. Книгата излиза навръх 75-ия му рожден ден на 9 декември.

За тогава е насрочена и премиерата на „Романът на моя живот“ („Книгомания“) в Народния театър. Книгата е писана в съавторство с журналиста и продуцента Георги Тошев на базата на много интервюта, спомени и снимки – от детството до днешни дни.

„Писането в съавторство е вид психодрама. Ние много пъти почвахме, спирахме, смяхме се, плакахме заедно“ – призна пред „Монитор“ Георги Тошев.

Стефан Данаилов е на върха на популярността от 27-годишен до 75-годишен, а историята на живота му е достойна за филм - няма друг подобен феномен в България освен Лили Иванова, смята той. В книгата има случки, които Ламбо никога преди не е разказвал; любовни истории, за които никога не е споделял; снимки, които досега не са излизали от архива му. „Той ми се довери до крайност. Аз му бях казал: или цялата истина, или премълчаното ще се върне към него като бумеранг“, издава Тошев.

На 27 години Стефан Данаилов е най-известният човек в България покрай сериала „На всеки километър“, така че в книгата става дума и за тежестта на славата. Специално място е отделено на партньорките му в киното, сред които са Катя Паскалева, Невена Коканова, Доротея Тончева, Виолета Гиндева, Боряна Пунчева, Аня Пенчева и много други. Макар да е дискретен в подробностите и да поставя съпругата си на първо място, Ламбо дава да се разбере, че с някои от тях отношенията са надхвърлили колегиалното партньорство. Той не спестява и болезнените си преживявания – заради публичното навлизане в личния му живот и заради загубата на близки хора.

"Стефан Данаилов е весел човек, но в него има и много болка. Той обича живота и животът го обича", обобщава Георги Тошев.