Не обича месо, нито риба. Това се стори странно на сътрапезниците на Стефан Илчев в предаването „Черешката на тортата” по Нова тв. Как ли биха реагирали Филип Аврамов, Богдана Трифонова, Здрава Каменова и Стефания Колева, с които певецът участва тази седмица, ако признае, че обича да ходи на зъболекар и няма страх от машинки и инжекции? А ако им довери, че изпитва панически страх от лодки? И още по-необичайното – ужасява се от балони.

Стефан би го ударил на бяг, ако чуе до себе си звука от приплъзване на ръка по балон или някой вземе, че започне да надува такъв. Даже е молел по изяви да няма балони около него. Сътрапезниците му в „Черешката” доста биха се изненадали при тази информация. Все такава реакция Стефан Илчев предизвиква в редките случаи, в които е споделял тези подробности за себе си. Той празнува 39 години на 12 април – денят, в който през 1961 г. СССР изстрелва в Космоса „Восток 1”, който е първият пилотиран космически кораб с космонавта Юрий Гагарин на борда.

Затова и когато Стефан бил малък, колегите на баща му, който бил моряк, го наричали Гагарин. По-късно, но не и преди да се ориентира към операта, се обръщали към бъдещия певец с Павароти. Той искал да е зъболекар като майка си. Много харесвал да ходи на работното й място, а още повече – като пациент при зъболекар. От малък Стефан бил силно впечатлен от целия процес по лечението на зъби и всички детайли, съпътстващи зъботехниката. На няколко пъти той бил на крачка от издаването на първия си албум, но все нещо се случвало. Когато здравето на баща му се влошава, Стефан Илчев дава за лечението му всичките си спестявания, които е събирал за албума си.

Певецът продължава да твори, но в последно време не само музика, а и поезия. Започнал да пише през 2015 г. „Събирам си ги и дай Боже, някой ден да направя една стихосбирка”, подмята той. „Албумът чака своя момент. Вярвам, че ще дойде много скоро”, казва Стефан Илчев за плановете си в музиката, пише Уикенд. Неотдавна допусна, че това щастие, което изпитва, когато постигне поредния успех, може би го отдалечава от сбъдването на мечтата му в личен план. „Може би грешката е в мен, че позволявам професионалните успехи да ме радват много и задоволяват чисто емоционално.

Но въпреки всичко има една такава липса – любовта на един специален човек”, признавал е певецът. Той откровено е споделял, че не е сигурен какво трябва да направи, но се надява да срещне любовта, за която мечтае. „Всичко мога. Без любов и музика не мога”, казвал е Стефан Илчев. Разбира се, не уточнява нито обекта, нито пола на чувствата си. За най-близките му хора не е тайна сексуалната му ориентация, но певеца не желае да парадира с нея. Иска да го приемат просто като изпълнител.