Стефан Командарев и Мартичка Божилова ще проведат два уъркшопа в рамките на второто издание на Международен студентски филмов фестивал “NEW WAVE”, който ще се проведе между 21 и 24 януари в кино "Одеон".

Първият ще бъде на тема „Развитие на проект и продукция на филма "Съдилището" с лектор режисьорът, сценарист и продуцент Стефан Командарев, който е и един от членовете на журито на фестивала. Вторият е озаглавен "Как поднасяме нашенските особености пред останалия свят" и ще засегне темата „Европейските копродукции и начини за навлизане на международния филмов пазар”. Лектор на уъркшопа ще бъде Мартичка Божилова – продуцент на АГИТПРОП и директор на Балкански документален център.

Режисьорът Стефан Командарев е автор на редица наградени документални и игрални филми, сред които и "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" от 2008 г. Това е първият български филм, попаднал в краткия списък за най-добър чуждоезичен филм на наградите Оскар през 2010 г. и е най-разпространяваният български филм в световен мащаб.

Най-новaта лента на Командарев е "Съдилището" от 2014 г. Филмът, както и други продукции на Командарев, разглежда една много човешка история, този път представена чрез сложните взаимоотношения между баща и син. Основните герои във филма са Митьо, изигран от актьора Асен Блатечки, и сина му Васко. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата, работата и доверието на сина си. Последната му надежда е да спаси връзката с детето си. Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха, извършен преди 25 години.

Филмът е заснет сред уникалната природа на Родопите и представлява истинско зрелище. Освен актьори, в продукцията взимат участие и голям брой каскадьори.
През 2014 г. „Съдилището” бе избран за най-добър филм на фестивала „Златна роза”, а Асен Блатечки бе отличен за най-добър актьор за ролята си в лентата.

Мартичка Божилова реализира копродукции с Германия, Финландия, Швейцария, Швеция, Италия, САЩ, Гърция, Кипър, Хърватска, Румъния. Нейните документални филми са селектирани и наградени от фестивали в Кан, Берлин, Торонто, Сънданс, Трайбека, Пусан и много други и са показвани в цял свят. Сред тях са „Георги и пеперудите”, който получи голямата награда "Сребърен вълк" в международното състезание на IDFA през 2004 г., "Проблемът с комарите и други истории", чиято световна премиера се състоя в Кан през 2007 г., "Коридор #8", който беше представен на кинофестивала "Берлинале" през 2008 г., "Момчето, което беше цар ", чиято световна премиера се състоя на Торонто Интернешънъл 2011 г., "Последните черноморски пирати", показан на фестивала Visions du Reel в Нион, Швейцария и на HotDocs в Торонто, Канада през 2013 г. и "Любов и инженерство" с премиера на фестивала "Трайбека" през 2014 г.

Мартичка Божилова е основател и директор на Балкански документален център за подпомагане на автори на документални филми от Балканите. Член е на изпълнителния комитет на Европейската документална мрежа. Участва в журито на DokLeipzig 2014 и IDFA 2014. Лектор е на различни уъркшопи в областта на документалното кино. Мартичка получава International Trailblazer Award at MIPDOC в Кан за креативност, иновативност, оригиналност и пробив в сферата на документалното кино. Тя е класирана в престижната селекция “100-те най-влиятелни жени в България” и в топ 7 на най-влиятелните българи-визионери в творческия сектор, според списание “Forbes”. През 2013 г. е номинирана за „Жена на годината“.

Международен студентски филмов фестивал „NEW WAVE” се организира за втора поредна година от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет и ще се проведе от 21 до 24 януари 2015 г. в кино „Одеон”. Одобрени за участие са 58 филма от 12 държави.