Актрисата Стефания Колева пребори тежко автоимунно заболяване. Чаровната звезда от „Полицаите от края на града”, години води битка с болестта, но днес е щастлива, че може да живее пълноценно. „Извървях сложен път като пациент с автоимунно заболяване. Но съм пример за това, че може да се живее с такава болест, като ревматоиден артрит и да бъдеш адекватен в живота човек”.

Това споделя актрисата, по повод на дългата битка, която води. И признава, че й е коствало години изследвания, докато открие проблема. „Напълно разбирам хората с автоимунни заболявания. Понякога до поставяне на точната диагноза може да минат години–най-малко 10. Това води до тежки последствия и инвалидизация в много случаи”, допълва още Стефания.

Актрисата признава, че най-ужасно според нея е търсенето на информация след това в мрежата. „Когато си отчаян и в безизходица, лесно може да залитнеш към непроверени и опасни методи. Често пациентите се лутат в море от съмнителна информация”, споделя още звездата, пише „България днес”. Затова Стефания става лице на кампанията „Пробуди се” и на лекарски сайт, който стои зад проекта. Идеята е да се помогне на хората да получат точна и адекватна информация и да не бъдат подлъгани със съмнителни съвети за лечение.

Ученичката на Стефан Данаилов споделя още, че е минала и през друго препятствие–претърпява животоспасяваща операция от преплитане на червата. Актрисата признава, че до голяма степен за този проблем са допринесли и безумните диети, които спазва. „През годините съм опитвала всякакви диети. Никой не може да издържи на толкова зеле или на толкова месо, както е в диетата на Дюкан. Въобще – диетите са нещо, което е крайно неподходящо за отслабване. Да, с тях отслабваш бързо, но също толкова бързо и качваш след това”, казва още ученичката на Стефан Данаилов.

В момента тя спазва предписанията на нутрициониста д-р Георги Гайдурков и с тях се поддържа в перфектна форма. "Режимът е индивидуален, в него няма точни часове, грамажи и прочее, но изиска дисциплина. Избягвам всичко, което не е здравословно, не ям сол, употребявам само растителна мазнина. Важни са ми и добавките – оризови и грахови протеини, тъй като са основният ми източник на енергия. Чувствам се чудесно и нито за секунда не съм отпаднала”, споделя актрисата.

Покрай битката си с болестта Стефания Колева става лицензиран арт терапевт, както и лице на кампания, която помага на деца с арт терапии. „Със силата на изкуствата – музика, танци, театър, рисуване, поезия, децата могат по-лесно да изразяват себе си, да се социализират, да придобият самочувствие. Препоръката ми към родителите им е и те да бъдат по-отворени към такъв вид занимания, защото това може да спаси тяхното дете”, споделя още Стефания Колева.