Завръщащият се към футбола Стилиян Петров е отслабнал с цели 37 килограма в последната година и половина.

От тогава бившият капитан тренира със специален фитнес режим, за да може отново да облече екипа на „Астън Вила", който остави през 2012 г. заради заболяването от левкемия. Преди 18 месеца Стан е тежал внушителните 126 кг, докато в момента кантарът показвал 89.

Онзи ден 36-годишният Петров обяви публично, че иска да играе отново футбол на високо ниво. Преборилият смъртоносната болест футболист е решен да свали още от теглото си и наесен ще поведе „Вила" към елита на английския футбол.

Откакто Петров обяви, че е напълно здрав, миналата есен се заговори за пробив в треньорската професия. За кратко нашият беше помощник на мениджъра Тим Шерууд, а в хода на трагичния откъм резултати сезон за „Астън Вила" английските медии спрягаха Стенли за негов наследник. Оказва се обаче, че Петров тайно се е готвил да се връща на терена. Година и половина той е следвал строг тренировъчен режим, който е довел до отслабването му с 37 кила. На никого обаче не му е минавало през главата, че си прави сметки да играе отново професионален футбол след четирите години мъчително лечение с химиотерапия.



В това не са вярвали и приятелите на Стилиян. Вчера ортакът му - левскарят Христо Йовов, разказа как са се шегували, че няма шанс толкова дебел да рита топката отново.

„Разбрах за режима на Стилиян през последния месец. Чувахме се често и се шегуваме помежду си. Казах му, че няма шанс да се завърне, тъй като е много дебел. Извън кръга на шегата, искам да го поздравя. Направил си е сметка, че е готов. Познавам го над 20 години и знам, че той е едно чудо на природата. Пожелавам му успех в битката на „Астън Вила" да се завърне във Висшата лига след един сезон", споделя Йовов.

Стилиян обаче се наема с трудна задача да предвожда „Астън Вила" в мисията по завръщането във Висшата лига. Славният тим от Бирмингам, носител на КЕШ през 1982 г., изпадна в „Чемпиъншип" - второто ниво на Острова.
„Преминах през много тъмни моменти по време на болестта. Докторите ми казаха, че няма как да играя футбол отново", разказа Петров в ефира на Канал 3. „Професорът, който ме лекуваше, след като е разбрал решението ми, ми се обади и каза, че това е невероятно. Някой, преборил подобна болест, да се върне във футбола на такова високо ниво, го прави най-радостния човек", обясни още смелият капитан на „Астън Вила".