В Националната художествена галерия бе открита авторската изложба „Нов живот за цвета“ на американския художник Стивънс Вон. Изложбата „Нов живот за цвета“ представя за първи път в България 36 впечатляващи шедьоври, създадени чрез уникална техника – цветовете се получават с помощта на непрекъснато течаща вода. Куратор на изложбата е Масимо Скаринджела.

Стивънс Вон пристигна в България специално за откриването на експозицията. Събитието бе уважено от директора на Националната художествена галерия Слава Иванова и директора на фондация HAFNIA, която има офиси в Сиамен (Китай), Валпараисо (Чили) и Рим (Италия), Алфредо Варас.

„Мистерията е моята същност. Наследих един свят на хаос. Ритуалите създават чувство за ред в моя живот. Завладян съм от тях. Моите най-съкровени ритуали са свързани с водата”, казва авторът. „Когато творя, аз не съм сигурен кой е художникът – аз или водата“, допълва той. „България е прекрасна страна и аз съм изключително щастлив да съм тук. Искам да науча всичко за нея и дори обмислям да намеря собствено студио на брега на Черно море, където да започна да прекарвам повече време“, споделя Стивънс Вон. „За краткия си престой успях да посетя някои емблематични за София места, които ме развълнуваха и впечатлиха“.

Голяма част от творбите, които ще останат в България до 10 юли, са създадени в резултат на многобройните пътувания на Стивънс Вон по света. Всяко от произведенията носи спомен за преживяванията на твореца при срещите му с различни култури и представя усещанията, които те са създавали у него и които са го вдъхновили.

Стивънс Вон винаги използва капковата техника, която не е нанасяне на цвета по стандартния начин. Напротив, означава оставяне на всяка капка цвят да следва своя естествен ход, а промените в свободно разливащата се струя да създават различни фигури. Капката може да се разпадне на малки капчици, може да се разлее или както в последните му творби – гънките на хартията да се превърнат в граници на цветните изображения. Често няма сюжет, който да бъде разказан. Художникът се ръководи само от непрекъснатото и постепенно „пътешествие“ на цвета, разреден с вода, което ускорява движението по чистите полета на любимата му хартия като израз на търсенето на нещата такива каквито са, така както съществуват.

Изложбата „Нов живот за цвета“ е отворена  до 10 юли 2016 г. в Националната художествена галерия в София.

За Стивънс Вон

Стивънс Вон (Stevens Vaughn) е роден в Минесота, САЩ през 1958 г. Той има рядка форма на аутизъм, изградила му свят, в който няма възприятия за време и географски посоки. Пространството представлява емоционален контрапункт, който не е ограничен от физически възприятия. Между 1978 и 1979 г. Вон е сред най-младите участници, избрани от Корпуса на мира на САЩ. На 20-годишна възраст той е изпратен на островите Бохол и Минданао във Филипините, където се занимава с кошничарство и земеделие.

В периода 1982-1988 г. работи по проекти от изтеглено стъкло, порцелан и смесени материали в Мурано (Италия), Лимож (Франция), Тайпей (Тайван) и САЩ. През 1988 г. се установява в Япония, като през следващите 9 години открива студия в Корея, Индонезия, Мексико, Китай и Шри Ланка. През 1996 г. създава нови мултимедийни студия на китайските острови Ксиамен и Гулангиу.

Дългите години на живот в Китай са помогнали на Стивънс да натрупа знания за китайската култура и изкуство. Неговият интерес е към променливите субстанции. Веднъж той кани 20-тина студенти от Колежа по изкуства да посетят градината му на о-в Гулангиу и да му помогнат за една творба, която се простира на приблизително пет метра площ. Всеки избира своя любим цвят, заема мястото си пред хартията и започва да рисува, без да може да контролира или предвиди както процеса на създаване на изображението, така и резултата. Внезапно се излизва пороен дъжд. Реки от вода в различни цветове се разливат върху хартията, формите и цветоветe изчезват и се появяват нови изображения, движението на водата създава неочаквани цветни пространства. Уъркшопът получава името „Водата е цвят“. Тази серия представлява част от сегашната му практика на рисуване.