„Стогодишният маратон“ (ИК „Изток-Запад“) с подзаглавие „Тайната стратегия на Китай за изместването на Америка като световна суперсила“ от Майкъл Пилсбъри е посветена на китайската политика, мислене и дългосрочни планове за световна доминация.

Майкъл Пилсбъри е директор на Центъра за изучаване на китайската стратегия към Хъдсъновия университет. Заемал е ръководни постове във всяка една президентска администрация от Ричард Никсън до Барак Обама. Пилсбъри завършва Странфорд и Колумбийския университет , бил е научен сътрудник в Харвард. Заемал е ключови позиции в Департамента по отбраната и екипите на четири сенатски комисии. Член е на Съвета по международните връзки и Международния съвет за стратегически изследвания. Живее във Вашингтон.

„Стогодишният маратон“ е изследване, базиращо се на голям брой интервюта с водещи китайски специалисти от различни сфери и стъпващо върху редица официални документи на китайската администрация. Изследването предлага поглед отвътре върху дългосрочната стратегия на Поднебесната за превръщането й в световния лидер. Голямо предимство на автора е, че той владее мандарин и при многобройните си пребивавания в Китай успява да почерпи информация директно от извора. Наред с всичко останало Пилсбъри познава в детайли китайската история, военна стратегия и манталитет, които в огромна степен са определящи за мисленето на днешните китайци. Освен това Майкъл Пилсбъри е отлично запознат с литературата и проучванията върху Китай на редица международни учени и анализатори. Основната теза на автора е, че Китай има дългосрочен план, чрез който да измести Съединените американски щати като доминираща световна сила. Финалът на маратона трябва да се осъществи през 2049 г., когато се навършват сто години от основаването на Китайската народнодемократична република. Основният коз на голямата източна държава не е военната мощ, а икономическото влияние, което тя упражнява. Според автора идващите десетилетия ще са изпълнени не с класическите войни за териториални придобивки, а с икономически и търговски съперничества, валутни игри и създаване на геополитически съюзи. Според Пилсбъри Китай умело използва самите американци за реализирането на своята стратегия и правителството на САЩ неосъзнато работи за реализирането на китайската мечта. Американският учен и политик се спира на петте основни заблуди, съществуващи по отношение на съвременен Китай и неговата политика. Същевременно той предлага на правителството на САЩ план, чрез който да се противостои на разрастващите се китайски аспирации за световно господство. Пилсбъри призовава за изцяло нова стратегическа позиция спрямо Китай и смята, че успешното й реализиране е едно от най-големите предизвикателства за американската държава.

„Стогодишният маратон“ е увлекателно написано изследване, базиращо се на дългогодишни изследвания и богат фактологичен материал. Книгата ще бъде интересна както за учените, така и за всички интересуващи се от случващото се днес в глобалната световна политика и тенденциите в нейното бъдещо развитие.