Столичният куклен театър отново ще бъде домакин на представянето на номинираните за „Икар" детски куклени представления.

Откриването на Кукления театрален салон 2015 ще се състои на 21 март от 11.30 ч. в салона на ул. „Гурко" 14. Церемонията, организирана от Столичния куклен театър и Съюза на артистите в България (САБ), ще стартира със стрийт парад пред театъра. В импровизирания карнавал ще се включат актьори в костюми, гигантски кукли и живи статуи, които ще спретнат неповторима програма с улично шоу, под звуците на атрактивната джаз формация „София”.

Представител на САБ ще открие Кукления театрален салон 2015 и ще представи четирите детски представления, номинирани за награди „ИКАР" за куклено изкуство - "Пук" - ДКТ Бургас, "Бременските музиканти" - ДКТ Видин, "Принцесата със скъсаната обувка" - ДКТ Търговище и „Продаденият смях" - Столичен куклен театър. Веднага след церемонията, гостите и зрителите ще могат да гледат първото от номинираните представления – „Пук” – от 12.00 и 16.30 ч.

В 17.30 ч. същия ден, на сцената на Столичен куклен театър ще бъде връчена и наградата „СИВИНА”, която се дава на млад талант в областта на кукленото изкуство. Наградата е учредена през 2010 г. по идея на Кирякос Аргиропулос – Директор на Столичния куклен театър и на доц. Петър Пашов - режисьор, преподавател в НАТФИЗ „Кр. Сарафов” и понастоящем Председател на Управителния съвет на Асоциацията на куклените театри АКТ-УНИМА, България.

Номинирани тази година са Ивет Сотирова за ролята на Гарджето в „Гарджето певец” – ДКТ Габрово, Ася Димитрова, Биляна Бозинарева, Александър Томов и Христо Иванов за ролите си в „Бременските музиканти” – ДКТ Видин и Алекс Анмахян за ролята на Хрили в „Пук” – ДКТ Бургас.

По време на тържеството Столичният куклен театър ще почете и поздрави по повод 80-тата й годишнина Ива Хаджиева – скулптор и сценограф, работила дълги години за името и славата на българското куклено изкуство не само у нас, но и в чужбина.

На 27 март - Международния ден на театъра - САБ ще обяви наградените пиеси на Церемонията по връчването на наградите „Икар", която ще се проведе в Народен театър „Иван Вазов".