Четири нови заглавия готви Столичен куклен театър за предстоящия сезон.

Интерактивният куклено-театрален спектакъл „ПАЗИ ДЕТЕТО“, който се реализира по Програма „Култура“ на Столична община и съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“, ще бъде представен предпремиерно на 29 и 30 септември от 10.30 ч. в 18 СОУ „Уилям Гладстон“ (ул. „Пиротска“ 68). На предпремиерата ще бъдат поканени представители на средствата за масова информация, учители, гости от Столичния инспекторат и др.

На 1 октомври е планирана премиерата на „ПАЗИ ДЕТЕТО“, на която наш гост ще бъде кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, заедно с представители на Дирекция „Култура“ на Столична община, партньори на проекта от Дирекция „Национална полиция“ на МВР, Регионален инспекторат по образованието и др.

Проектът е пътуващо образователно представление, което чрез диалога и обучението, засяга деликатни теми от детското ежедневие – пътна безопасност, поведение на детето в различни ситуации, поведение на детето на улицата, поведение при среща с непознат и др. Текст и режисура – Елза Лалева.

За средата на октомври е планирана премиерата и на куклено-театралното представление за възрастни „ЖОКЕР“, създадено на основата на добре познати и много силни текстове – „Училище за шутове“ и „Ескориал“ на Мишел дьо Гелдерот. Проектът също ще се реализира по Програма „Култура“ на Столична община. Актьорският екип се ръководи от режисьора Петринел Гочев. Художник е Юлиана Найман, композитор Ян Руменин.

В края на октомври ше бъде и премиерата на пиесата „УСМИХНИ СЕ“, предназначена за най-малките зрители, на възраст до 4 г. Целта е чрез музика и танц, малките зрители да се запознаят със заобикалящия ги свят и да се приобщят към кукленото изкуство по един нетрадиционен и иновативен начин. Чрез своята интерактивна форма, представлението ще направи децата активни участници в действието, залагайки на образователния елемент. Автор и режисьор – Мария Банова.

През октомври ще бъде и премиерата на едно класическо заглавие по българска народна приказка - „МОМЧЕ И ВЯТЪР“. Драматизация и режисура – Петър Пашов.

През септември Столичен куклен театър ще гостува на театралния фестивал „Магията на вятъра“ в Сливен с постановката „МЕКО КАЗАНО“ по Валери Петров, реж. Румен Гаванозов. Представлението ще се играе на 18 септември от 10.30 ч.

И още едно гостуване на театрален фестивал – „Пиеро“ в Стара Загора, този път с авторския моноспектакъл за възрастни на Явор Гигов – „БЕЗ ОБУВКИ“, реж. Румен Гаванозов. Представлението се играе на 29 септември