Специална изненада за най-малките си посетители ще поднесе Националният дворец на културата (НДК), съвместно със Столичен куклен театър - на 16 и 18 октомври от 11:00 ч. и 16:00 ч. в Зала 4.

Тогава ще се играе представлението “Усмихни се!”, с което децата опознават света чрез театрална игра, стана ясно на специална пресконференция в ПРЕСКЛУБ - НДК, в която участваха директорът на Столичен куклен театър Кирякос Аргиропулос, авторът и режисьор на спектакъла Мария Банова и авторът на музиката Димо Стоянов от група P.I.F.

“Проектът “Театър за бебета” го стартирахме още миналата година с “Бебешка пиеса”, която продължава да се играе във фоайетата на нашия театър и ето че, съвместно с НДК решихме вторият спектакъл от този формат да се състои в една уютна, просторна зала в Двореца”, каза Кирякос Аргиропулос.

Той подчерта, че в спектакъла актьорите (Ваня Камянска, Диляна Спасова, Стефан Димитров и Стоян Дойчев) играят и въвличат децата без думи, само чрез изразните средства на театъра. “Искам да благодаря на директора на Двореца Мирослав Боршош за подадената ръка. НДК, участвайки в създаването на един такъв театър за бебета, затваря своя творчески цикъл и отправя послание към всички възрасти, тъй като в Двореца вече могат да се гледат всякакви изкуства, вкл. “изкуства за бебета”, каза Аргиропулос.

“Много ще се радвам, ако на малчуганите първата думичка след “мама” и “татко”, бъде “театър”, защото театърът е много силно въздействащо изкуство и то трябва да участва в изграждането на детето”, завърши той.

“Много се вълнувам от срещата с малката публика и смятам, че ще покажем едно интересно и различно представление за малките деца”, каза Мария Банова. Тя благодари на Столичен куклен театър и на НДК за поканата да бъде автор на този смел експеримент, както и на целия актьорски състав, участващ в представлението.

“Ние сме на ръба - имаме както нежна музика, така и парчета, които са малко по-бързи, но въпреки всичко, те са съобразени изцяло с посланията във всички етюди, провокирани от детските игри”, сподели Банова. Тя изрази надежда, че след представлението, както децата, така и техните родители ще са с усмивки на лицата си, каквото е и посланието, съдържащо се в заглавието на спектакъла.

“Автор съм на музиката на над 58 представления за деца, но за първи път ми се наложи да пиша музика, която да инспирира актьорите до такава степен, че те да инспирират децата”, каза Димо Стоянов от P.I.F.

“На сцената ще има “падове”, които издават звуци, в момента, в който биват настъпвани от децата”, разкри още той. Димо Стоянов подчерта, че музиката е изцяло съобразена с невръстната възраст на децата, за които е предназначено представлението.



ПОВЕЧЕ ЗА “УСМИХНИ СЕ!”

"Усмихни се!" е визуално, сетивно и откривателско представление за деца от 0 до 3 години, в което, чрез изразните средства на театъра, се създава арт среда, която провокира любопитството и сетивата на детето - слух и зрение, както и спомага за изграждането на неговата двигателна култура.

"Усмихни се!" е и едно специално внимание към най-малките и техните родители, в тяхното прохождане, среща със света наоколо, радост от общуването и първа среща с изкуството и кукления театър!

С помощта на “Усмихни се!” най-малките зрители по интерактивен и увлекателен начин ще научат:

• Как от водата се ражда музика

• Какво настроение носи музиката

• Магията на светлината

• Обемите и тялото ни

• Играта на цветове и материи

“Усмихни се!” е изцяло съобразено с особеностите в развитието на детето през най-ранната му възраст и неговата потребност, чрез игра да опознава заобикалящия го свят. Доказано е, че играта е едно от основните средства за набавяне на нужната му информация за света около него. Затова в представлението чрез театрална игра се вплитат базови за детското развитие и възпитание модели, поднесени забавно и с много музика.

Билети за двете дати вече се продават на касите на Билетен център-НДК.