“Имаме си дом!”, това бяха първите думи на директора на Националния дворец на културата (НДК) при откриването на първия в България денонощен литературен клуб “Перото” в сградата на Двореца.

На дългоочакваното събитие, на което присъстваха редица официални гости, сред които известни творци, артисти, издатели, журналисти и любители на книгите, беше определено единодушно като едно от културните събития на годината.

“Гледайки как това място се пълни с хора и енергия, все повече си мисля, че всеки един от нас носи по едно перо в себе си, едно пространство само за словото, книгата и литературата”, каза Боршош.

“И тъй като това е дом, той ще работи в онези мигове, в които искате да сте тук (що за дом би било, ако не идвате, когато пожелаете?), много ми се иска да обичате и пазите това място. Добре дошли у дома!”, приветства присъстващите директорът на Двореца.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави директора на Двореца за сбъдването на тази мечта.

“Благодарение на Мирослав Боршош тук от нищото е станало едно пространство за четене”, каза Фандъкова.

Тя припомни за всички реализирани проекти в София, свързани с пространства за четене до този момент и подчерта, че това е годината на книгата в София.

“След откриването на “Перото”, което ще позволи на хората 24 часа в денонощието да идват, да четат или просто да вземат книга, София се превръща в град на четящите хора”, категорична беше Фандъкова.

Тя избра момента на откриването, за да съобщи новината, че Столична община ще подкрепя Литературен клуб “Перото”.

“Перото” е част от Националния център за книгата и всичко, което се случва тук, е посветено на българската литература. Всяка закупена книга и питие от тук е един преведен параграф на български автор на чужд език”, каза директорът на Националния център за книгата (НЦК) към Двореца Светлозар Желев.

Той изказа своите благодарности към всички издатели, които са повярвали в идеята, на хората, които са работили денонощно за откриването на “Перото” и на всички присъстващи,които се включиха в 24-часовия читателски маратон.