Режисьорът на филма „Стъклената река“ Станимир Трифонов и композитора на музиката за филма Божидар Петков пристигнаха вчера в града  на липите, за да представят своя филм и за да уважат новия форум за съвременно европейско кино „Златната липа“.

„Свързан съм със Стара Загора и знам колко жива и жадна за хубаво българско кино е местната публика. Въпреки това, не само не съм мечтал, но не съм и помислял за международен филмов фестивал в Стара Загора. Впечатлен съм и възхитен от нивото и цялостната организация на този филмов форум. Благодаря на директора на фестивала „Златната липа“ г-жа Магдалена Ралчева за поканата и възможността да представя своя филм именно в Стара Загора“, каза режисьорът Станимир Трифонов.

Филмът „Стъклената река“ събира сериозен актьорски екип. В него участват Стефан Данаилов, Наталия Дончева, Стефан Вълдобрев, Иван Ласкин, Лидия Инджова, Невена Мандаджиева, Захари Бахаров. Сценарият е дело на Емил Андреев и Красимир Крумов, а оператор е Емил Христов.

„Стъклената река“ разказва за една семейна и човешка драма. След смъртта на баща си младата французойка Елен Тубо пристига в България в с. Градище. Тук се губят следите на загадъчния основател на тяхната фамилия и знаменит катар богомил Робер Бугр. От него е останал само един пергаментов лист, изписан с неразбираеми знаци и букви рисунки. Елен трябва да разкрие какво послание съдържат те към потомците му и към света.

Международният филмов фестивал „Златната липа“ се провежда в  Стара Загора от 1-ви до 5-ти юни 2013 г. и се осъществява с подкрепата на община Стара Загора.