Тайнствена вечеря заформи скандал в Темида. Единият от Братя Галеви - Ангел Христов, бе засечен на една маса в столичен ресторант със съдията от Върховния административен съд Панайот Генков. Според агенцията, в понеделник вечер двамата са прекарали няколко часа в заведение в столичния квартал "Лозенец" в компанията и на две дами.


В скандала се намеси премиерът Бойко Борисов. "Висшият съдебен съвет да се събере още днес по казуса със съдията Панайот Генков", препоръча министър-председателят. Той обясни, че при подобен скандал, ако е шеф на Висшия съдебен съвет, би предложил отстраняване на съдията.

Ангел Христов и Пламен Галев са подсъдими по обвинение за организирана престъпна група за изнудване и принуда. Съдия Панайот Генков пък е бил член на ВСС от 2003 г. до 2007 г. В момента юристът е председател на Първо "А" отделение на Върховния административен съд (ВАС). В това отделение се гледат митнически и данъчни дела. През есента Генков кандидатства и за заместник-председател на ВАС, но не бе избран.

ВСС трябва да си направи проверка и да пита съдия Панайот Генков какво са си говорили с Галев, ако са си говорили, коментира градският прокурор на София Николай Кокинов. По думите му етичният кодекс е нарушен.

Заради скандала етичната комисия на ВСС се събра на извънредно заседание, на което бяха извикани Николай Бареков от bnews и Сашо Диков от Канал 3. По-късно в ресторант "Проя" се проведе следствен експеримент. Панайот Генков и дупнишкият бизнесмен Ангел Христов са седели на метри един от друг в столичния ресторант, установи своеобразният следствен експеримент вчера. Магистратът обясни, че въобще не забелязал присъствието на Брат Галев във вип салона на заведението.

Във въпросната вечер Генков бил в "Проя" на една маса заедно със сина си и негов приятел. Той твърди, че не му е направило впечатление кои са посетителите на заведението. "Никога не съм виждал Ангел Христов, нито съм се срещал с него, нито съм седял на една маса с него, нито имам мобилния му телефон", заяви Генков. Той се закле в децата си, че във въпросната вечер не е общувал с никой друг от съседните маси.

Според управителя на заведението, Генков е седял на една маса с още двама господа. Платената сметка, която той представи за масата, на която е седял магистратът, показва, че трима човека са консумирали и са си тръгнали в 21,59 часа. Масата, на която е седял Галев с руса дама, е заета след идването на Генков в заведението. Според сметката, която управителят показа на екипа ни обаче, на масата са седели трима души. Управителят поясни, че шофьорът на Ангел Христов е бил на въпросната маса. Очаква се Висшият съдебен съвет да разпита и Ангел Христов.